Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Globalno zatopljenje utječe na mnoge promjene na Arktiku, gdje se u zadnje vrijeme, posebno u područjima u kojima bi trebala prevladavati tundra, sve češće može vidjeti grmoliko raslinje, a lokalni klimatski uvjeti i staništa životinjskog svijeta ugroženi su.


Debljina leda i ove se godine rekordno stanjila, broj
sjevernoameričkih sobova također je sve manji u mnogim arktičkim područjima, a i trajno zamrznuti sloj tla postupno se otapa, prema rezultatima godišnjeg izvješća koje se svake godine objavljuje pod nazivom Stanje na Arktiku.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kada silujemo, osjećamo se slobodno' Slika nije dostupna Lav napao par tijekom seksa: Ženu raskomadao, muškarac pobjegao gol

Voditelj Odjela za promjene u oceanima i atmosferska istraživanja Državne uprave za atmosferska i istraživanja oceana, Richard Spinrad upozorio je kako se na Arktiku promjene događaju velikom brzinom.

Znanstvenici su 2006. izvijestili kako je bilo logično očekivati da se prve promjene uzrokovane globalnim zatopljenjem počnu osjećati upravo na Zemljinim polovima. 

Ove su godine u svojem godišnjem izvješću potvrdili tu činjenicu, istaknuvši kako su zimske i proljetne temperature iznad prosječnih temperatura, karakterističnih za ro razdoblje na čitavom području Arktika, izvijestili su znanstvenici.