Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Strava u Kongu

'Kada silujemo, osjećamo se slobodno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U strahu od vojnika koji imaju zapovjed da siluju, stanovnice Konga nisu sigurne niti u skloništima. Čak su i ondje vojnici provaljivali i silovali žene. Mnoge od njih potom bi ubili.

Vojnici Konga noću love žene koje su pobjegle iz svojih domova u Minovi i skrivaju se u grmlju. Znaju da će, ukoliko ih uhvate, vojnici silovati i ubiti. Zapovjednik poslušnim vojnicima Konga izdaje naredbu: 'Idite silovati žene', piše Independent.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

'Točno je da ovdje silujemo. Pronašli smo žene koje nisu mogle pobjeći. Vidite ovdje, ovdje je uhvatite, odvedete je i radite s njom što želite. Ponekad ih ubijete. Kada završimo sa silovanjem, ubijemo joj dijete. Kada silujemo, osjećamo se slobodno', ispričao je jedan vojnik.

Strava u Kongu: Silovali 3.600 osoba, među njima i djecu od dvije godine

Žrtve silovanja pričaju zastrašujuće priče. Mnoge su silovane više puta, kad god bi selom prošla horda vojnika. Iako pokušavaju izgraditi svoje živote, silovanja se ponavljaju.

Jednom su prilikom kongoanski vojnici ušli u sklonište za silovane žene i ondje počinili isti zločin. Potom su ih ubili. Mnoge žene nisu preživjele.

Masika je imala 15 godina kada je silovana prvi put. Silovao ju je učitelj u školi. Kasnije su nju i njezine dvije kćeri silovali pripadnici paravojske, a njezinog su supruga ubili.

Odlučila je savjetovati silovane žene i pružiti im utočište. I nakon toga je silovana nekoliko puta, i to od strane državne vojske Konga. 'Od kada ovo radim silovali su me tri puta. Tukli su me, mučili i ostavili da umrem', ispričala je.

Masovna silovanja u Minovi nisu izolirani slučaj. U istraživanjima objavljenima u Američkom časopisu za javno zdravlje stoji kako je u Kongu svakodnevno silovano 1,152 žena ili 48 žena svaki sat. Barem jedanput bilo je silovano 12 puta ženske populacije Konga.

Iako je konflikt u Kongu službeno završio 2003. borbe nikada nisu prestale, te su odnijele pet milijuna života od kada je rat počeo prije 20 godina.

Već je jednom prilikom objavljen podatak da je u razdoblju od siječnja 2010. do prosinca 2013. u Kongu silovane osobe od 2 do 80 godina starosti.

Primarna su meta silovanja osobe koje žive na selima, a žrtve su silovane u svojim domovima, poljima na kojima su radili, na putu za tržnicu ili vodu. Većina slučajeva zabilježena je na nestabilnom istoku zemlje gdje su masovna silovanja korištena kao ratno sredstvo, da se kazne civili za njihovu navodnu suradnju sa suparničkom stranom u konfliktu.

Izvještaji otkrivaju kako žrtve nailaze na prepreke kada se obrate pravnim institucijama. Nacionalni sudski sustav nema sredstava pomoću kojih bi proveo istragu, razgovarao ili zaštitio žrtve i svjedoke, a niska je i razina uhićenja i osuđujućih presuda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene