Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Argentinski i brazilski paleontolozi su objavili da su otkrili divovskog dinosaura, prvog predstavnika nepoznate vrste obitelji titanosaura koji su živjeli u argentinskoj Patagoniji prije 88 milijuna godina.


"To je treći najveći fosil dinosaura ikada otkriven na svijetu i najkompletniji od njih jer smo pronašli 70 posto kostura, rekao je argentinski paleontolog Jorge Calvo, direktor paleontološkog centra Nacionalnog sveučilišta Comahue (Argentina) na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Najspektakularniji fosil dinosaura: Jedini na svijetu potpuno očuvan u izvornom stanju Slika nije dostupna Na Uralu pronađen dio kosti koji bi mogao pripadati dinosauru

Dinosaur je biljojed, dug između 32 i 34 metra, težak oko 8 tona i predstavlja do sada nepoznatu vrstu titanosaura, nazvanu Lognkosauria.

Argentinski i brazilski paleontolozi su predstavili u Riu repliku
prvog moždanog pršljena od 1,10 metara, teškog između 200 i 300 kilograma, otkrivenog u veljači 2000. pri početku iskapanja.

Otada su znanstvenici pronašli više od tisuću fosila raznih skupina životinja i biljaka na području od 400 metara četvornh.

"Činjenica što je većina fosila pronađena na ograničenom području (400 metara četvornih) i u sloju stijena od 50 centimetara, ukazuje na zaključak da su sve te životinje živjele u isto vrijeme", naglasio je Calvo.

Tamo su otkrili i ribe, školjke, najmanje dvije vrste krokodilomorfa i raznih skupina dinosaura, među kojima i mesožderi poput Megaraptora čija je jedna kandža duga 40 centimetara.