Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja glasinama o novom iPhoneu

Apple će 7. rujna predstaviti iPhone 5 i iPhone Cloud?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeftiniji iPhone mogao bi biti iPhone Cloud i navodno će biti besplatan – uz obavezno potpisivanje dvogodišnjeg ugovora s mobilnim operaterima

Jučer se internetom proširila informacija da će u srijedu 7. rujna Apple napokon predstaviti iPhone 5.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kršenje privatnosti FBI istražuje krađu golišavih fotografija slavnih Slika nije dostupna Hakiranje celebrityja naglasilo velik problem Imate privatne fotografije pohranjene na internetu? Evo kako ih zaštititi!

Ovu je vijest prvotno objavljena na japanskoj stranici Kodawarisan te, naravno, nije službeno potvrđena iz Applea već se oslanja na 'dobro obaviještene izvore', ali s obzirom da se i ranije špekuliralo kako će Steve Jobs novi iPhone predstaviti početkom rujna (spominjao se i datum 5. rujna), ova bi informacija mogla biti istinita.

Kako možemo pročitati na mreži, osim iPhonea 5, ova će kompanija predstaviti i nove iPod modele te jeftiniji iPhone. Nove glasine kažu da to neće biti iPhone 4S kako se do sada nagađalo, već iPhone Cloud – jeftiniji smartphone koji će imati slabije komponente u odnosu na iPhone 5 i koji će, umjesto na flash memoriju, većinu podataka pohranjivati u iCloud, odnosno Appleov oblak.

Ova je informacija objavljena na stranici AppleNApps te je navodno potvrđena od tri neovisna izvora. Isti 'pouzdani' izvori obavijestili su ekipu iz AppleNAppsa da bi cijena ovog telefona trebala iznositi 400 dolara (za operatere) tako da bi ga korisnici mogli dobiti besplatno, uz potpisivanje ugovora s operaterom na dvije godine.

Do sada se spominjalo da bi se jeftiniji iPhone mogao prodavati u prepaid ponudi, no u Appleu možda računaju da će se mnogi korisnici ipak odlučili potpisati dvogodišnji ugovor s operaterom ako bi za to mogli dobiti besplatni telefon.

S obzirom da bi ovaj uređaj većinu podataka trebao pohranjivao u oblaku, imao bi manje ugrađene flash memorije – što će automatski smanjiti troškove proizvodnje, a ostale uštede postići će se korištenjem nekih komponenata iz iPhonea 4 čije su cijene u posljednjih godinu dana smanjene.

Upravo su dva različita modela iPhonea, kažu na AppleNAppsu, razlog zbog kojeg je Apple pomaknuo datum predstavljanja iPhonea na rujan u odnosu na dosadašnji lipanj, a prodaja oba modela trebala bi početi krajem rujna u SAD-u po cijeni od 200 dolara za iPhone 5, dok bi iPhone Cloud, dakle, bio besplatan – sve uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora, naravno.

Također, u prodaji bi ostao i iPhone 4 koji bi se mogao nabaviti po jeftinijoj cijeni od kojih 50 ili sto dolara. Koliko ima istine u informacijama o iPhone Cloudu vjerojatno ćemo saznati tijekom rujna, no iako danas korisnici sve više koriste mobilni internet, pitanje je želimo li naše podatke pohraniti samo na internetu i uvijek ovisiti o Appleovom oblaku – ipak nam je draže pohraniti podatke na samom telefonu i backupirati ih u oblaku.

Što se iPhonea 5 tiče, u Appleu očekuju veliku potražnju za ovim telefonom, a u prilog im ide i jedno istraživanje provedeno u Americi prema kojem je više od 30 posto ispitanih reklo da namjeravaju kupiti novi iPhone do kraja godine – iako, naravno, iPhone 5 još nije niti predstavljen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene