Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar na privatnost

I Amazonov tablet pratit će aktivnosti korisnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sophosu upozoravaju da Amazon putem Silk web preglednika može pratiti i pamtiti internetske stranice kojima surfamo

Posljednjih dana puno čitamo o Facebookovu kršenju privatnosti korisnika, a sa sličnim optužbama ranije su imali problema Apple, Microsoft i druge kompanije. Listi ovih kompanija sada možemo dodati još jednu – Amazon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako će reagirati Apple? Googleov tablet u potpunosti će promijeniti tržište!? Slika nije dostupna Amazon Kindle Fire Napokon predstavljen 'ubojica iPada'!

Naime, prema pisanju The Telegrapha, ova će kompanija pratiti sve internetske stranice koje vlasnici njihova Kindle Fire tableta posjete te bi te informacije kasnije mogli iskoristiti za oglašavanje ili u neke druge komercijalne svrhe.

Problem se navodno nalazi u Silku – novom pregledniku internetskih stranica koji će dolaziti s ovim tabletom. U Amazonu kaže da će on omogućiti puno brže surfanje internetom jer će se dio podataka s internetskih stranica obraditi na Amazonovim serverima i na taj način ubrzati učitavanje stranica na samom tabletu.

No, na ovaj će način Amazon pratiti i pamtiti internetske stranice kojima surfaju korisnici njihova tableta, a osim u svrhe oglašavanja, navode u Telegraphu, ove će informacije, u slučaju potrebe, biti dostupne policiji i obavještajnim agencijama.

Sličnom se metodom koristi i Opera za svoj Opera Mini mobilni preglednik, no ova kompanija ne pamti internetske navike korisnika te je njihova privatnost u potpunosti zaštićena. Silk će čak pokušati 'naučiti' navike surfanja korisnika i predvidjeti stranice kojima će surfati kako bi ih ranije učitao na svojim serverima i isporučio na tablet.

Koliko bi to moglo biti opasno po privatnost korisnika najbolje nam govori izjava Chestera Wisniewskog iz sigurnosne kompanije Sophos koji je rekao da 'ako ste mislili da vas Google AdWords i Facebook prate, ovaj servis će garantirano bilježiti sve što radite na internetu'.

Ipak, rješenje za ovaj potencijalni problem postoji i vrlo je jednostavno – potrebno je samo isključiti opciju učitavanja stranica preko Amazonovih servera – iako će to rezultirati manjom brzinom surfanja, riješit će sve potencijalne sigurnosne probleme.

'Ako kupujete Kindle Fire, dobro razmislite da li je važnija vaša privatnost ili nekoliko milisekundi brže učitavanje internetskih stranica', upozorio je Wisniewski.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene