Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potraga za umjetnom inteligencijom u našim računalima znači i pronalaženja načina, pomoću kojih bi oba entiteta (mi i mašine) mogli razumljivo komunicirati.


Dok računala obrađuju verbalne komande u prilično jednostavnom obliku, ljudi s druge strane koriste sofisticiranu formu govora, koristeći 'sleng' ili simbole, kako bi dočarali nešto o čemu govore. Tim istraživača iz Izraela, na tragu toga je razvio računalni algoritam, koji prepoznaje, ni manje ni više, nego sarkazam kod ljudi.

Vezani članci Novac, ilustracija (Pixell) Demografska obnova na hrvatski način: Država od ovih majki traži da vrate porodiljne naknade Slika nije dostupna Ministrica najavila hitne mjere zbog krize u nakladništvu

S preciznošću od 77 posto, SASI (Semi-supervised Algorithm for Sarcasm Identification), prepoznaje sarkastične rečenice. Kako bi razvili svoj algoritam, izraelski tim je skenirao 66.000 recenzija proizvoda na stranicama Amazon.com, a sarkastične rečenice označavala su trojica istraživača. Nakon toga je tim identificirao obrasce sarkazma, koji se pojavljuju u recenzijama te prema tom modelu razvio svoj algoritam.

Uzorak, koji je izraelski tim prikupio s interneta, pomogao je algoritmu pri učenju koje to riječi i obrasci razlikuju sarkastične, od drugih primjedbi. Kad je proces učenja završio, algoritam su testirali na novim izvorima sarkazma, a on je postigao ukupnu preciznost u prepoznavanju sarkazma i obrazaca, od 77 posto. To zapravo i nije uopće loš rezultat za prvi pravi susret računala sa ljudskim sarkazmom. Čemu je svrha svega toga, pitate se? U kreiranju više personaliziranog sadržaja i davanja kvalitetnijih preporuka korisniku računala, ne poistovjećujući, primjerice recenzije naslova 'zadržite svoje korisnike', sa savjetom za online kupnju proizvoda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju