Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afrički slonovi srodnike slijede pomoću surle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afrički slonovi u stanju su zapamtiti miris najmanje 17 srodnika i pratiti njihov trag u savani, prema istraživanju koje je proveo Nacionalni park Amboseli u Keniji, objavljenom u britanskom časopisu Biology Letters.

Autori pod vodstvom Richarda Byrnea s britanskog sveučilišta Saint Andrews zaključili su kako su promatrani slonovi znali identificirati ostale pripadnike krda, srodnike ili ne, njušeći uzorke zemlje s kojima je pomiješan njihov urin, bez obzira gdje se nalazili ti olfaktivni tragovi, na predvidivim ili potpuno neočekivanim mjestima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provedeno istraživanje Slonovi razlikuju ljude po jeziku i spolu! Slika nije dostupna Seljani protiv slonova VIDEO Razbješnjeni slon nasrnuo na gomilu, ozlijeđen muškarac

Istraživanje znanstvenika sa škotskog sveučilišta upućuje na to da slonovi slijede trag svojih srodnika njušeći surlom mirise koje su ovi ostavili krećući se kroz savanu.

Istraživanje je vođeno 10 tjedana, između siječnja i ožujka, među 36 obiteljskih skupina slonova. Uzorci urina pomiješani sa zemljom potjecali su od poznatih odraslih ženki ili drugog klana a smješteni su u plastične posude.

Rezultati tih istraživanja navode na zaključak da slonovi iz
Amboselija mogu razlikovati uzorak urina člana obitelji ili neznanca. Slonovi iz Amboselija identificirali su urin najmanje 17 ženki i čine se sposobnima prepoznati više od tridesetak članova obitelji, ističu znanstvenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene