Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sretnici koji budu ispraćali staru i dočekivali Novu godinu u New Yorku neka pažljivo odbrojavaju jer će stara 2008. godina biti duža za jednu sekundu.


Kako bi se satovi na zemlju uskladili s rotacijom planeta odlučeno je da 2008. godinu bude duža za jednu sekundu koja će biti dodana u srijedu i to u 11 sati, 59 minuta i 59 sekundi, piše APTN. Godine 1972. počelo je usklađivanje svjetskih satova s rotacijom Zemlje, od tada su dodane 24 sekunde, a vremenski razmak između dvaju dodavanja varira od šest mjeseci do sedam godina. Zadnje dodavanje dogodilo se 31. prosinca 2005. godine.

O dodavanju sekunde i usklađivanju vremena odlučuje Međunarodni centar za rotaciju Zemlje i referentne sustave. Na temelju pomnog istraživanja znanstvenika utvrđeno je kako je potrebno dodati sekundu ne bi li satovi bili u skladu s položajem Sunca iznad Zemlje.

Vezani članci Vruć dan u Dubrovniku, ilustracija - 3 Osječka Hitna pomoć u posljednja 24 sata imala 30 posto više posla: "Ljudi se žale na iscrpljenost, padaju i na radnom mjestu i na ulici" Rekordne temperature u Moskvi - 1 Toplinski val zahvatio i Moskvu: Ovako visoke temperature nisu zabilježene 120 godina

Točnost ispravnog vremena od ključne je važnosti za rad mnogih navigacijskih sustava, satelita i sustava za praćenje vremena. Plima, snijeg, solarni vjetrovi, svemirska prašina i magnetska oluja uzrok su zbog kojeg Zemlja usporava rotaciju oko vlastite osi.