Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne stignu učiti

Učenici do škole pješače 20 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca iz okolice Benkovca svakog dana izvode pravi pothvat da dođu do škole. Buđenje u pet sati i pješačenje do 20 kilometara, samo zato što mjesecima kasni obnova mjesne škole u Vukšiću.

U akciji Želimo znati pokušali smo im pomoći i ubrzati rješenje. Djeca iz Vukšića u blizini Benkovca svoj školski dan provedu uglavnom na cesti, u autobusu. Gradnja njihove škole obustavljena je prošle godine zbog bankrota izvođača radova na školi.Tek prije mjesec dana radovi su nastavljeni, ali djeca iz Vukšića još uvijek su putnici. Gradnju škole nakon propasti jednog preuzeo je drugi investitor. Djeci iz Vukšića to je tek nova nada da će ustajanje u cik zore i 30 kilometara treskanja u autobusima zamijeniti prava školska sreća. 'Umoran sam. Dođem umoran iz škole i nisam puno za knjigom', rekao je učenik Grgo Antunović. Djeca putnici priznaju kako zbog nedostatka vremena za učenje postižu slabije rezultate. Još teže je njihovim roditeljima. 'Slabiji su rezultati, jer imaju manje vremena. Dijete se digne u osam, devet sati da bi stiglo u školu i nema kad učiti', rekla je Marica Ledenko, majka. Svi u Vukšiću s nevjericom prošle su godine s nevjericom dočekali vijest da je izvođač radova na školi bankrotirao.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Ilustracija Užas u Srbiji Ženu (69) udario kotač koji je otpao s autobusa, prikovao ju je za ogradu: Umrla je

>> Vukšić: 80 osnovnoškolaca nema škole, putuju 30 km

Prije mjesec dana gradnju je preuzela druga tvrtka, ali roditelji i tu informaciju dočekuju s rezervom. 'Niti mi roditelji ne možemo neke druge stvari raditi, moraš ih stalno kontrolirati', smatra Miroslav Marić, otac. Od hladne autobusne stanice do topline učionice imaju dvadesetak kilometara, isto toliko natrag. To traje cijeli dan, a dječja iskustva su različita. 'Bila sam budna do ponoć i pisala sam domaći rad', požalila se Mateja koja pohađa drugi razred. Djecu putnike, nastavnici toleriraju koliko god je moguće. 'Možda bi stvarno bili bolji učenici da ne putuju toliko, da budu odmorni i naspavani', rekla je učiteljica Ivana Orlović. I svakog dana putem prema autobusnoj stanici, pogled im odleti prema njihovoj školi. Tamo još uvijek radovi za koje se nadaju da će ovaj put biti dovršeni do kraja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene