Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena u globalnoj borbi

Od ove bolesti boluje 34 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

AIDS je najopasnija i neizlječiva bolesti koja se prenosi spolnim odnosom ili krvlju. Nastaje ulaskom HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) u organizam i traje sve do smrti. Osoba zaražena HIV-om obično se ne osjeća bolesnom i godinama nema simptome. AIDS je stanje u kojem je došlo do takvog slabljenja imuniteta da s javljaju određene bolesti koje inače u imunološki zdravih ljudi ne viđamo. AIDS je uzrokovan HIV-om. Od trenutka zaraze HIV-om pa do nastupa AIDS-a često prođe dugi niz godina.

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Slika nije dostupna Svjetski dan borbe protiv AIDS-a Hrvatska s oko 600 oboljelih među zemljama niskog rizika

>> U Hrvatskoj smrtnost od HIV/AIDS-a u padu

>> Promjena u borbi protiv HIV-a: Oboljelih 34 milijuna

U svijetu je HIV-om zaraženo 34 milijuna ljudi, a prema službenim podacima u Hrvatskoj živi 700 zaraženih osoba, među kojima je devetero djece.

Svake godine prosječno se otkrije više od 50 zaraženih, odnosno 12 na milijun stanovnika, što Hrvatsku svrstava među zemlje niskog rizika.

U proteklih 12 mjeseci nastupila je promjena u globalnoj borbi protiv AIDS-a, rekao je direktor UNAIDS-a Michel Sidibe.
‘Samo nekoliko godina ranije, činilo se fantastikom da bismo u kratkom roku mogli objaviti kraj epidemije AIDS-a no znanost, uz pomoć politike i odgovornog djelovanja zajednica počinju davati opipljive i sigurne rezultate’, rekao je Sidibe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene