Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki su znanstvenici u laboratoriju uspjeli stvoriti genetski izmijenjenog komarca otpornog na parazite koji uzrokuju malariju kod miševa.


Komarci, koji bi trebali budućim naraštajima prenositi zaštitnički gen, otvaraju mogućnost kontrole širenja malarije.

Vezani članci Problemi s komarcima i stršljenima - 8 Nema sreće za Osječane: Osim komaraca počeli su ih napadati i ovi opasni kukci, mnogi ne pamte ovakvu najezdu - "Oni bodu do iznemoglosti!" Problemi s komarcima Vapaj iz Slavonije: ''Hoće li nam netko pomoći? Ne izlazimo iz kuće, uđem s kćerkicom u auto, ona ne prestaje vrištati''

Istraživači sa sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimorea komarcima su usadili gen koji ih štiti od infekcije. Zatim su pustili jednak broj komaraca izmijenjenih gena i normalnih komaraca da se hrane krvlju miševa zaraženih malarijom. 

U devetoj generaciji bilo je 70 posto više komaraca izmijenjenih gena, objasnili su u studiji.

Među komarcima koji su se hranili krvlju zdravih miševa nije bilo nikakvih razlika.

Ipak, znanstvenici su preporučili dodatna istraživanja prije nego što puste komarce izmijenjenih gena u prirodu. Usto, pokusi su provedeni s vrstom parazita koji izaziva malariju kod miševa, ali ne i onim koji je izaziva kod ljudi.

Neki komarci prenose malariju od koje obolijevaju ljudi, ali jedna skupina znanstvenika u travnju 2006. otkrila je kako je većina komaraca prirodno otporna na malariju.

Američki znanstvenici u prosincu su najavili eksperimentalno cjepivo koje neutralizira parazite koji izazivaju malariju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od malarije svake godine obolijeva između 350 i 500 milijuna ljudi, a umire između 700.000 i 2,7 milijuna ljudi.