Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik uspjeh

Kako su znanstvenici pretvorili kožne stanice u srčane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su po prvi puta uspjeli pretvoriti kožne stanice težih srčanih bolesnika u zdrave stanice srčanog mišića koje bi se jednog dana mogle koristiti za saniranje oštećenog srca.

Znanstvenici u izraelskom gradu Haifi kažu da je pred njima ipak još mnogo godina ispitivanja i istraživanja no rezultati znače da je moguće reprogramirati stanice kako bi one 'popravile' oštećeno srce.

"Pokazali smo da je moguće uzeti kožne stanice odraslog bolesnika čije je srce popustilo i u laboratorijskim uvjetima stvoriti njegove vlastite snažne mišićne srčane stanice koje su zdrave i mlade kakve su bile u vrijeme kad je rođen" kazao je Lior Gepstein s Technion-Israel Institute od Technology koji je vodio istraživanje.

Znanstvenici čije je otkriće objavljeno u srijedu u časopisu European Heart Journal kažu da bi klinička ispitivanja tehnike mogla započeti unutar 10 godina. U ovom trenutku ljudi čije je srce popustilo ovise o mehaničkim pomagalima i transplantaciji srca.

Znanstvenici godinama istražuju mogućnosti matičnih stanica nadajući se da će iskoristiti njihove potencijale u transformaciji kako bi liječili niz bolesti. Postoje dva glavna oblika matičnih stanica - embrionalne i tzv. reprogramirane matične stanice u pravilu iz kože ili krvi.

Gepsteinov tim koristio je kožne stanice dvojice muškaraca starih 51 i 61 godinu i transformirao ih dodavanjem tri gena te male molekule valproične kiseline u jezgru stanice. Utvrdili su da su se te transformirane stanice mogle pretvoriti u glatke mišićne stanice srca jednako kao što su se kožne stanice mladih zdravih osoba mogle pretvoriti u srčane stanice.

Nakon toga u laboratorijskim uvjetima znanstvenici su te stanice razvijali paralelno s postojećim srčanim stanicama i unutar 24 do 48 sati te dvije vrste stanica zajedno su "otkucavale". U zadnjem dijelu istraživanja novo tkivo transplantirano je u srce zdravog štakora i ono se počelo povezivati sa srčanim tkivom životinje. (Hina)

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene