Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Želatina se najčešće koristi u prehrambenoj industriji, ali i u domaćoj kuhinji. Njezin glavni sastojak je protein, koji čini gotovo 85 posto i ima dragocjena svojstva želiranja, ugušćivanja i učvršćivanja namirnica.


Savršen je izbor za ljude koji su na dijeti ili dijabetičare jer sadrži malo kalorija. 

Vezani članci Ilustracija Kotač promjena: ''Ako želimo zaista biti spremni i otporni na sve događaje u budućnosti, bicikl nema alternative'' Ilustracija Je li hrana na hrvatskom tržištu sigurna? "Radi se na nekoliko zakona..."

Kod pripremanja želatine važno je da pazite s kojim voćem je kombinirate jer određeno voće može spriječiti njezino učvršćivanje.

 Ananas, smokve, kivi, guava i papaja sadrže enzim koji kod želatine poništava njezino svojstvo zgušnjavanja. 

Želite li ipak rabiti kivi ili ananas, prvo ih prokuhajte da se enzim uništi. Koristite li listove želatine, potrebno ih je prvo namočiti u hladnoj vodi pa tek onda rastopiti u kipućoj.

Želatina u prahu se odmah stavlja u vruću vodu. Ne volite li želatinu životinjskog podrijetla, odlična zamjena je agar agar-želatina od morskih algi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju