Prije izuma hladnjaka, kvarenje hrane je bio velik problem, posebno u krajevima s toplijom klimom i ljudi su nesvjesno upotrebom začina poboljšavali zdravstvenu ispravnost hrane.
U periodima nestašice hrane pokvarena hrana se nije bacala i npr. papar se nekad trošio u ogromnim količinama kako bi se maskirao loš okus mesa.
Novija istraživanja pokazuju koristi od upotrebe začina za jela s roštilja. Marinade s ružmarinom i origanom sadrže antioksidanse koji sprječavaju stvaranje potencijalno štetnih tvari u mesu pri visokim temperaturama pečenja.
Najčitanije
-
Buktinja
FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove
-
Iz minute u minutu
Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru
-
Herojski pothvat!
Utrčao u vodu da spasi čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku: "Bio je u šoku, nije reagirao, a brzo se dizala razina vode"