Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zdrav život izaziva pozitivne genetske promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveobuhvatne promjene načina života, uključujući uvođenje bolje prehrane i više vježbe, ne samo da može dovesti do boljeg fizičkog stanja nego i do velikih promjena na genetskoj razini, izjavili su američki znanstvenici.

Znanstveni su proveli manju studiju koja je obuhvatila 30 muškaraca s karcinomom prostate niskog rizika koji su se odlučili protiv konvencionalnog načina liječenja kao što su operacija i zračenje ili hormonska terapija.

Pročitajte i ovo Potpisivanje ugovora - 2 PUNO TOGA SE MIJENJA Što nas čeka od 1. siječnja? Ključne promjene koje stupaju na snagu Plastična ambalaža: Ilustracija - 7 OD PROLJEĆA Plaćat ćemo lagane plastične vrećice, a uvodi se i povratna naknada za dvije kategorije

Muškarci su tri mjeseca živjeli zdravo. Prehrana im je bila bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proizvodima od soje. Umjereno su vježbali i jedan sat dnevno posvetili su meditaciji ili drugim tehnikama opuštanja.

Na kraju tromjesečne studije izgubili su na težini, snizili su krvni tlak i općenito su se doveli u bolju formu.

Međutim, znanstvenici su otkrili i dublje promjene kada su usporedili biopsije prostate napravljene prije i nakon promjene načina života.

Nakon tri mjeseca kod sudionika studije otkrivene su promjene aktivnosti u oko 500 gena, uključujući 48 gena koji su se aktivirali i 453 gena koji su se deaktivirali.

Aktivnost gena koji sprječavaju bolesti se povećala, dok se niz gena povezanih s bolestima kao što su karcinomi prostate i dojki deaktivirao, pokazala je studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene