Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijent zarazio bolničarku

WHO potvrdio prvu zarazu koronavirusom s čovjeka na čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje zdravstvenih djelatnika u Saudijskoj Arabiji zarazilo se novim koronavirusom od pacijenata koje su liječili što je prvi dokaz prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka u bolnici, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Novi koronavirus ili nCoV iz obitelji je virusa iz koje je obitelji potekao i SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), što se 2003. proširio iz Kine i usmrtio više od 800 osoba. 'Ovo je prvi puta da je kod zdravstvenih djelatnika dijagnosticirana infekcija novim koronavirusom pošto su bili u dodiru sa zaraženim pacijentima', objavio je WHO jučer kasno navečer u Ženevi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je više oboljelih WHO zabrinut: Hoće li se vratiti maske? Broj hospitaliziranih zbog koronavirusa sve je veći Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

>> Širi se novi soj virusa sličnog SARS-u: 'Možda će izazvati epidemiju!'

Oboljeli zdravstveni djelatnici su 45-godišnji muškarac koji je obolio 2. svibnja i u kritičnom je stanju, te 43-godišnja žena koja je oboljela 8. svibnja, a njezino je stanje stabilno, navodi WHO. Francuska je također izvijestila o prenošenju virusa unutar bolnice, ali se radi o prijenosu virusa s jednog pacijenta na drugog pošto su dva dana dijelili bolničku sobu.

NCoV, kao i SARS i drugi slični virusi, može izazvati kašalj, vrućicu i upalu pluća. Znanstvenici budno motre kako bi uočili znak mutacije virusa nCoV čime bi se on lakše prenosio na više primatelja kao što se dogodilo sa SARS-om koji je izazvao pandemiju. Stručnjaci iz WHO-a koji su stigli u Saudijsku Arabiju ocijenili su kako je moguće da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, ali samo ako su dvije osobe izložene dugom kontaktu.

Prve lanjske analize britanskih stručnjaka govore da je vjerojatno najbliži rođak virusa nCoV virus pronađen kod šišmiša. Dopunske analize njemačkih znanstvenika upućuju da se nCoV proširio posrednicima, moguće preko koza.

Saudijski slučajevi vjerojatno su prvi jasni dokazi prijenosa virusa sa zaraženih pacijenata, ocjenjuje WHO i poziva zdravstvene službe da 'primjerenim mjerama smanje opasnost prenošenja virusa na druge pacijente i zdravstvene djelatnike'.

WHO poziva zdravstvene službe na oprez prema putnicima koji stižu iz područja pogođenih virusom. Otkako se nCoV prvi put pojavio i bio identificiran u rujnu 2012., WHO je obaviješten o ukupno 40 slučajeva zaraze potvrđenih laboratorijskim analizama, a to uključuje i 20 smrtnih slučajeva.

Najviše zaraženih ima u Saudijskoj Arabiji, 30 od kojih je 5 završilo smrću. Ostali su slučajevi potvrđeni u Jordanu, Kataru, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene