Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vitka linija krije se u malim posudama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako želite smršaviti jedite iz manjih tanjura, preporuka je znanstvenika na temelju rezultata najnovijeg istraživanja koje sugerira da je korištenje manjih posuda u obrocima dovoljno za smanjenje količine pojedene hrane.

- Ljudi bi trebali koristiti manje posude i manje žlice što bi im
olakšalo da kontroliraju koliko jedu, ističu američki znanstvenici u "Journal of Preventive Medicine".

Pročitajte i ovo Ljudi u restoranu Povezane smrti Smrtonosni napitak iz restorana: Popili popularno piće pa umrli Ilustracija mogućnosti bakterija Omiljena ljetna slastica košta ko suho zlato: Znate li kakva je kvaliteta?

- Oni koji žele smršaviti trebaju koristiti manje posude i manje
žlice, dok bi oni koji se trebaju udebljati - pothranjene ili starije osobe - trebali biti poticani da jedu iz većih posuda, tvrdi Brian Wansink sa sveučilišta Cornell i njegovi kolege.

U jednom prijašnjem istraživanju znanstvenici su otkrili da
tinejdžeri popiju 77 posto manje soka pijući iz visokih uskih čaša nego kada piju iz kratkih širokih.

U istraživanju su Wansink i njegovi kolege okupili 85 nutricionista te studenta, profesora i članova osoblja sveučilišta na druženju uz sladoled. Sudionici istraživanja su se trebali sami posluživati koristeći veće ili manje posudice za sladoled kao i žlice za sladoled različitih veličina.

Poslije je izmjerena količina sladoleda nakon što su sudionici ispitani koliko misle da su uzeli sladoleda i koliko se žlica ili posuda koju su koristili u istraživanju razlikuje od one koje imaju kod kuće.

Sudionici istraživanja koji su uzeli veće posude stavili su si 31
posto više sladoleda od onih koji su koristili manje posude.

Također su porcije sladoleda bile za 14,5 posto veće kod onih koji su se koristili s većim žlicama, bez obzira na veličinu posude, a gotovo su svi sudionici istraživanja (82 od 85) pojeli sav sladoled.

Ukupno su oni sudionici istraživanja, koji su koristili veće posude i veće žlice, pojeli gotovo 57 posto više sladoleda od onih s manjim posudama i žlicama, objavili su znanstvenici

- Ključno je da su ljudi, čak i nutricionisti, općenito nesvjesni da uzimaju više hrane, zaključuju znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene