Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pušači koji imaju višu razinu vitamina B6 i određenih esencijalnih aminokiselina u krvi imaju manji rizik od obolijevanja od raka pluća od pušača koji su njima deficitarni, navodi se u studiji britanske Agencije za istraživanje raka (IARC).


Znanstvenici IARC-a kažu da je možda taj podatak ključan u objašnjenju zašto neki pušači obole od raka, a neki ne. Rak pluća najčešća je bolest u svijetu i 90 posto svih slučajeva uzrokovano je pušenjem. Između 10 i 15 posto svih pušača oboli od te bolesti.

Vezani članci Slika nije dostupna Ispred kuće im se otvorila zemlja, nisu ni slutili što će sve pronaći u dubini Susjed Petar Morović (Foto: Dnevnik.hr) Kako je susjed pronašao 84-godišnjaka koji je četiri dana bez hrane i vode bio u jami: "Ja ga zovem, a on kaže – Pere, pomozi!"

Znanstvenici IARC-a u svoju su studiju uključili 900 oboljelih od raka pluća, velikom većinom pušača, i ustanovili da niža razina vitamina B6 i aminokiseline metionina uvećava rizik za oboljenje. Vitamin B6 i metionin nalaze se u mesu, ribi, orašastim plodovima, povrću i bananama.

'Ovo znači da ishrana ima važnu ulogu u razvoju raka pluća, ali prerano je ustvrditi da se samo promjenom načina prehrane može izbjeći bolest', rekao je voditelj istraživanja Paul Brennan, čiji su nalazi objavljeni u časopisu američke udruge liječnika (JAMA).

Švedski su znanstvenici prije pet godina objavili studiju po kojoj žene s višom razinom vitamina B6 imaju manji rizik od razvoja raka debelog crijeva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju