Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porastom razine 'dobrog' kolesterola u krvi ne smanjuje se rizik od srčanih bolesti kod pacijenata koji su uzimali statine za sniženje 'lošeg' kolesterola, ističe se u opširnoj studiji koja je nakon ovakvih ocjena prekinuta.


Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv (NHLBI) koji je ovo istraživanje provodio od 2006. u Sjedinjenim Državama i u Kanadi na nešto više od 3400 ljudi starijih u prosjeku od 64 godine, ističe u priopćenju da ga je prekinuo prije završetka planiranog 2012. godine. Tijekom 32 mjeseca praćenja, pola pacijenata dobivalo je pojačane doze nijacina (vitamin B3) radi povećanja preniske razine 'dobrog' kolesterola (HDL) i standardnu dozu statina radi sniženja 'lošeg' kolesterola (LDL). Druga skupina s preniskom razinom 'dobrog' kolesterola dobivala je, uz statin, placebo umjesto nijacina.

Vezani članci Slika nije dostupna Pomicanje satova utječe na učestalost srčanih udara Slika nije dostupna Kontrolom stresa protiv srčanog udara i prerane smrti

>> Vruća kupka je zimi opasna po srce

Stručnjaci NHLBI-ja zaključili su da spoj nijacina - koji je doista povisio 'dobri' kolesterol - i statina, na njihovo veliko čuđenje, nije uopće utjecao na stopu srčanih bolesti (sa i bez smrtnog ishoda), moždanih udara i hospitalizacija zbog akutnog srčanog sindroma ili postupaka revaskularizacije (ugradnje premosnica i stentova). Premda sniženje 'lošeg' kolesterola pomoću statina smanjuje kardiovaskularni rizik, što su pokazala brojna istraživanja, povećanje kolesterola HDL-a ne smanjuje taj rizik, zaključili su znanstvenici.

Procjenjuje se da svaki sedmi Amerikanac ima previsok 'loš' kolestrol, što je glavni rizik za srčanožilne bolesti od kojih u SAD-u svake godine umire 800.000 ljudi.(Hina)