Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića u prevelikim količinama šteti ljudskom zdravlju, znanstvenici su otkrili da je vino daleko pogubnije za organizam od piva ili žestokih pića jer direktno oštećuje hipokampus odnosno dio mozga koji je povezan s pamćenjem i prostornim snalaženjem, a ujedno je i prvo područje koje napada Alzheimerova bolest.


Istraživanje je objavljeno u britanskom časopisu "Alkohol i alkoholizam", a proveli su ga psihijatri koji su usporedili snimke mozga alkoholičara i zdravih osoba i došli do zaključka da je kod alkoholičara hipokampus 10 puta manju nego kod zdravih osoba.

Vezani članci PR Na Jarunu se uživalo u pozitivnom rivalstvu uz nogomet i Heineken® PR Uživaj u rivalstvu!

Premda se radi o studiji koja je istraživala utjecaj različitih alkoholnih pića na volumen mozga kod pacijenata s alkoholnom ovisnošću, činjenica da vino najviše utječe na hipokampus mogla bi objasniti i zašto tek povremeni uživatelji ovog pića ponekad zaboravljaju što rade usred posla ili po što su, primjerice, pošli u kuhinju ili sobu.

No, različite su studije do sada pokazale da čaša vina može imati izrazito blagotvoran učinak na zdravlje, osobito reduciranje kolesterola i visokog krvnog tlaka, pa na vama ostaje da odvagnete "istraživanja" i odlučite se što je gore/bolje: doći do WC-a pa se sjetiti da ste zapravo pošli po šnitu kruha ili smanjiti mogućnost od moždanog udara. 

Ili jednostavno zanemariti studije i istraživanja na koje se troše milijuni i povremeno uživati i opustiti se uz dobru kapljicu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju