Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nutricionisti upozoravaju

Vegeterijanstvo je ok, ali veganstvo šteti zdravlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već dvadeset i petu godinu obilježava se Svjetski dan bez mesa.

U Hrvatskoj je trenutačno više od 150 tisuća vegetarijanaca, a liječnici kažu, vegetarijanstvo je prihvatljivo, ako se zna koje namirnice mogu nadomjestiti meso. No ekstremi, poput veganstva, upozoravaju nutricionisti, ugrožavaju zdravlje. Prije godinu dana I.R. je odlučila prestati jesti meso i postati vegetarijanka. 'Bolje se osjećam, ten mi se popravio, nisam više boležljiva. Puna sam energije. Prije sam se puno uspuhala dok bi se penjala do stana, a sada mi je to jednostavnije', kaže ona.

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke Ilustracija - 4 Podsjetnik Sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama: Ključna pravila za snalaženje u kuhinji

Povodom Svjetskog dana bez mesa, diljem Hrvatske kušao se veganski kulen, tofu, seitan. Za razliku od vegetarijanstva, o kojem nema stručnih, velikih studija o utjecaju na ljudski organizam, istraživanja o utjecaju mesa pokazala su da ono može biti kancerogeno. 'Uzimanje kod muškaraca preko 90 do 100 grama mesa, te uzimanje kod žena 60 do 80 grama mesa dnevno povećava rizik od pojave raka debelog crijeva', tvrdi gastroenterolog Davor Radić.

Upravo veganstvo, kažu nutricionisti, može biti opasno. Vegani ne jedu ništa što je životinjskog podrijetla pa tako ni jaja, sir, ni med. 'Dugotrajna prehrana isključivo s biljem bez željeza, bez izvora B1 vitamina, B2 vitamina i drugih vitamina može dovesti do određenih bolesti deficitarnosti koje se onda loše završavaju, dakle, bolesnim stanjem', ističe Ignac Kulier, nutricionist. Vegetarijanci veoma paze što i kako unose u svoj organizam, a najvažnije je, kažu liječnici, da znaju koje točno namirnice nadomještaju meso.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene