Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vaginalni gel za zaštitu od HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki su znanstvenici postigli značajne rezultate u sklopu svjetskog projekta kojemu je cilj stvoriti posebnu vrstu mikrobicida u obliku vaginalnog gela koji će žene uspješno zaštititi od HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

Znanstvenici s University of Utah stvorili su tekućinu koja se pri penetraciji najprije pretvara u vaginalni gel, a u doticaju sa spermijima ponovno prelazi u tekuće stanje ispuštajući pritom djelotvorno antiviralno sredstvo koje napada i uništava virus AIDS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Nažalost, opisana tehnologija, o kojoj je izvijestio Journal of Pharmaceutical Sciences, na ljudima će se moći testirati tek za približno 5 godina.

Projekt znanstvenika iz Utaha dio je šireg projekta u koji su uključeni znanstvenici iz drugih dijelova svijeta.

Svi oni nastoje razviti mikrobicide u obliku gelova, krema ili tekućina koji bi onemogućili infekciju HIV-om ili virusom neke druge spolno prenosive bolesti.

"Prva generacija mikrobicida koju znanstvenici upravo testiraju trebala bi se naći na tržištu za oko 4 godine, a njihova učinkovitost trebala bi biti oko 50 do 60. Jedina im je mana što traju kratko vrijeme te ih treba rabiti neposredno prije spolnog odnosa", rekao je dr. Patrick Kiser s University of Utah koji s kolegama radi na ovom projektu.

Potencijalna prednost novih mikrobicida bilo bi njihovo dulje trajanje.

"Radimo na mikrobicidima koje bi žene koristile jedanput dnevno ili jedanput mjesečno", rekao je dr. Kiser. "Nastojimo otkriti nove načine koji bi od virusa AIDS-a zaštitili žensku populaciju, fetuse i novorođenčad", kazao je.

"Nadamo se da ćemo, uspijemo li razviti mikrobicid na kojemu upravo radimo, uspjeti odmah napasti i virus koji se nalazi u sjemenu, istodobno ga onesposobljavajući prije nego što zarazi vaginalno tkivo i sluznicu", vjeruje dr. Kiser.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene