Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utjecaj alkohola na reumatoidni artritis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovita konzumacija malih količina alkohola može prepoloviti izglede za razvoj reumatoidnog artritisa, utvrdili su švedski znanstvenici.

Znanstvenici s instituta Karolinska u Stockholmu su objavili da je zaštitni učinak uočen pri tjednoj konzumaciji ekvivalenta za 3 do 10 čaša piva ili vina.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou

Neka ranije provedena istraživanja su pokazala da alkohol može imati pozitivan utjecaj glede bolesti srca, moždanog udara, nekih oblika raka te Alzheimerove bolesti.

Rezulati nove studije se temelje na praćenju 2075 ispitanika.

Znanstvenici dodaju kako redovita umjerena konzumacija alkohola može poništiti povećanje rizika za reumatoidni artritis do kojeg dolazi zbog pušenja i genetskih faktora.

Iako nije utvrđeno na koji način alkohol može spriječiti razvoj reumatoidnog artritisa, istraživači vjeruju da se radi o njegovoj sposobnosti da potisne imunološki sustav te tako oslabi upalne procese koji su povezani s ovom bolešću.

Reumatoidni artritis je degenerativni upalni poremećaj koji pogađa 20 milijuna ljudi u svijetu, a karakterizira ga "napad" imunološkog sustava na tkiva u zglobovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene