Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Redovita konzumacija malih količina alkohola može prepoloviti izglede za razvoj reumatoidnog artritisa, utvrdili su švedski znanstvenici.


Znanstvenici s instituta Karolinska u Stockholmu su objavili da je zaštitni učinak uočen pri tjednoj konzumaciji ekvivalenta za 3 do 10 čaša piva ili vina.

Vezani članci Alkohol, ilustracija Privedeni konobari i menadžer: Čak 16 maloljetnika završilo u bolnici, devetero ih bilo bez svijesti. Nešto im stavljeno u piće? Koliko maloljetnika konzumira alkohol? - 1 Dječak sam popio litru votke, ali problem je mnogo složeniji: ''Njihov interes je da se prepiju"

Neka ranije provedena istraživanja su pokazala da alkohol može imati pozitivan utjecaj glede bolesti srca, moždanog udara, nekih oblika raka te Alzheimerove bolesti.

Rezulati nove studije se temelje na praćenju 2075 ispitanika.

Znanstvenici dodaju kako redovita umjerena konzumacija alkohola može poništiti povećanje rizika za reumatoidni artritis do kojeg dolazi zbog pušenja i genetskih faktora.

Iako nije utvrđeno na koji način alkohol može spriječiti razvoj reumatoidnog artritisa, istraživači vjeruju da se radi o njegovoj sposobnosti da potisne imunološki sustav te tako oslabi upalne procese koji su povezani s ovom bolešću.

Reumatoidni artritis je degenerativni upalni poremećaj koji pogađa 20 milijuna ljudi u svijetu, a karakterizira ga "napad" imunološkog sustava na tkiva u zglobovima.