Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MDMA potiče lučenje hormona zaslužnog za vezu majke i djeteta ili osjećaj zaljubljenosti, a studija je pokazala da dospijeva u mozak.


Ecstasy potiče lučenje oksitocina koji ljude tjera na prisnije, aktivnije i otvorenije ponašanje. Uz zaljubljenost , taj hormon zaslužan je za i majčinske osjećaje prema djetetu. 

Vezani članci Oduzeta droga ecstasy (Foto: PU splitsko-dalmatinska) Kod Splita pala dvojica dilera: Policija zaplijenila ecstasy vrijedan 158 tisuća kuna Ecstasy, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Velika zapljena droge u BiH: Pronađeno više od 7000 tableta ecstasyja i 10 kilograma speeda

Već ranije znanstvenici su utvrdili povećanu razinu tog hormona u krvi onih koji uživaju tu drogu, no tek studijom na štakorima pokazalo se kako hormon ulazi u mozak i mijenja ponašanje . 

'Pokazali su vrlo karakteristično ponašanje. Samo su ležali jedan pored drugoga i zadovoljno se odmarali', prepričavao je doživljaje štakora drogiranih MDMA-om, Ian McGregor, voditelj studije. 

Potom su štakorima dali spoj koji je blokirao receptore u hipotalamusu za taj "socijalni" hormon. Njihova druželjubivost je gotovo trenutno nestala, zaključio je.