Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uništavajući mozak, ecstasy potiče zaljubljivanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MDMA potiče lučenje hormona zaslužnog za vezu majke i djeteta ili osjećaj zaljubljenosti, a studija je pokazala da dospijeva u mozak.

Ecstasy potiče lučenje oksitocina koji ljude tjera na prisnije, aktivnije i otvorenije ponašanje. Uz zaljubljenost , taj hormon zaslužan je za i majčinske osjećaje prema djetetu. 

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Već ranije znanstvenici su utvrdili povećanu razinu tog hormona u krvi onih koji uživaju tu drogu, no tek studijom na štakorima pokazalo se kako hormon ulazi u mozak i mijenja ponašanje . 

'Pokazali su vrlo karakteristično ponašanje. Samo su ležali jedan pored drugoga i zadovoljno se odmarali', prepričavao je doživljaje štakora drogiranih MDMA-om, Ian McGregor, voditelj studije. 

Potom su štakorima dali spoj koji je blokirao receptore u hipotalamusu za taj "socijalni" hormon. Njihova druželjubivost je gotovo trenutno nestala, zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene