Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UNICEF: Polovica majki odustaje od isključivog dojenja već oko prvog mjeseca djetetova života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima UNICEF-ova istraživanja, provedenog u cijeloj Hrvatskoj, polovica majki odustaje od isključivog dojenja svog djeteta već oko prvog mjeseca njegova života, a tek 13,4 posto majki dijete isključivo doji punih šest mjeseci.

U prvom mjesecu oko 21 posto majki uz dojenje dohranjuje dijete adaptiranim mlijekom, dok 13 posto majki tijekom prvog djetetova mjeseca potpuno prelazi na prehranu adaptiranim mlijekom.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Slika nije dostupna Majka doji 4-godišnjeg sina Naslovnica koja je šokirala javnost

Istraživanje također pokazuje da se prehrana adaptiranim mlijekom povećava već u drugom mjesecu na 30 posto, dok u trećem mjesecu takvu prehranu koristi 37 posto djece.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku istraživanje je proveo među roditeljima djece do godinu dana starosti, a podaci su prikupljani tijekom kolovoza i rujna prošle godine u 22 pedijatrijske ambulante širom Hrvatske.

Istraživanje je obuhvatilo 1.400 roditelja koji su u anketi sudjelovali dobrovoljno i anonimno. Rezultati istraživanja koristit će se za potrebe UNICEF-ova programa potpore dojenju te ranog razvoja djece i poticajnog roditeljstva.

U UNICEF-u ističu kako ključnu ulogu u odluci majke hoće li dojiti ili ne imaju rodilišta, neposredna okolina majke, ponajviše bake, te patronažne sestre. Rezultati pokazuju da je 62 posto roditelja zadovoljno rodilištima, a 74 posto potporom patronažnih sestara za koje smatraju da su im dale vrlo korisne savjete.

Roditelji najviše vole pitati za savjet pedijatre, ali istovremeno naglašavaju potrebu za njihovom većom dostupnošću, pa su mnogi predložili web stranicu i telefon koji bi tijekom 24 sata omogućili pomoć i savjete pedijatara.

Smatraju kako bi trebalo poraditi na pozitivnijem stavu okoline o dojenju, a u rodilištima treba osigurati bolje savjete o dojenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene