Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ujedinjeni narodi podržali su u srijedu obrezivanje muškaraca kao metodu sprečavanja širenja infekcije HIV-om među heteroseksualcima i istaknuli kako bi se taj postupak trebao učiniti dostupnijim muškarcima u afričkim zemljama.


Un-ove agencije Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS poduprle su nedavna istraživanja prema kojima uklanjanje kože s vrha penisa može upola smanjiti rizik zaraze virusom prilikom seksualnog odnosa s inficiranim ženama.

Vezani članci DVD Šćepanje Emotivni oproštaj od vatrogasca koji je preminuo u 18. godini: "S tolikom tugom i boli u srcu" Testiranje balističkog projektila Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a

Preporučuju da zemlje s visokom stopom zaraze heteroseksualaca učine taj zahvat dostupnijim, pri čemu bi prednost trebali imati mladi, spolno aktivni muškarci, te da istovremeno potiču uporabu kondoma i redovito testiranje.

"Te preporuke velik su korak naprijed prema prevenciji zaraze
HIV-om", rekao je Kevin de Cock, direktor programa za AIDS WHO-a.

Od 40 milijuna ljudi na svijetu zaraženih HIV-om, 25 milijuna živi u subsaharskoj Africi gdje se virus najčešće širi putem spolnog odnosa između heteroseksualnih partnera.

WHO i UNAIDS tvrde da bi se obrezivanjem u idućih 20 godina mogla spriječiti zaraza 5.7 milijuna muškaraca u tom području i spasiti životi tri milijuna ljudi.

Na svijetu je oko 30 posto obrezanih muškaraca. Među Židovima i muslimanima taj se postupak izvodi iz religijskih razloga, a u drugih zbog higijene, većinom u prvim mjesecima života.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju