Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN potiče obrezivanje zbog sprečavanja infekcije HIV-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi podržali su u srijedu obrezivanje muškaraca kao metodu sprečavanja širenja infekcije HIV-om među heteroseksualcima i istaknuli kako bi se taj postupak trebao učiniti dostupnijim muškarcima u afričkim zemljama.

Un-ove agencije Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS poduprle su nedavna istraživanja prema kojima uklanjanje kože s vrha penisa može upola smanjiti rizik zaraze virusom prilikom seksualnog odnosa s inficiranim ženama.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Preporučuju da zemlje s visokom stopom zaraze heteroseksualaca učine taj zahvat dostupnijim, pri čemu bi prednost trebali imati mladi, spolno aktivni muškarci, te da istovremeno potiču uporabu kondoma i redovito testiranje.

"Te preporuke velik su korak naprijed prema prevenciji zaraze
HIV-om", rekao je Kevin de Cock, direktor programa za AIDS WHO-a.

Od 40 milijuna ljudi na svijetu zaraženih HIV-om, 25 milijuna živi u subsaharskoj Africi gdje se virus najčešće širi putem spolnog odnosa između heteroseksualnih partnera.

WHO i UNAIDS tvrde da bi se obrezivanjem u idućih 20 godina mogla spriječiti zaraza 5.7 milijuna muškaraca u tom području i spasiti životi tri milijuna ljudi.

Na svijetu je oko 30 posto obrezanih muškaraca. Među Židovima i muslimanima taj se postupak izvodi iz religijskih razloga, a u drugih zbog higijene, većinom u prvim mjesecima života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene