Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proljetni umor

VIDEO: Umor i razdražljivost sada su normalni...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osjećate se umorno. Razdražljivi ste, a istodobno tromi i depresivni. Ne paničarite. Bolujete od proljetnoga umora. Nakon zimskoga sna vašem je tijelu potrebno buđenje. Evo nekih korisnih savjeta.

Četrdesetdvogodišnja Marija Marković posljednjih dana osjeća se iscrpljeno. Kućanske poslove prije je obavljala brzo, a danas se jedva natjera da ih obavi. Tako joj je kaže svakog proljeća. 'Pa poprilično umorno, nemam snage, ne mogu spavati, kao da me je zgazio netko', opisuje Marija. Pospanost, razdražljivost, netolerancija - samo su neki od znakova proljetnog umora. Takvo stanje, tvrde liječnici, neizbježno je, a 'krivci' su nedostatak vitamina C, jednolična prehrana i boravak u zatvorenom. 

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak, novinarka Nove TV Nije nepopravljivo! Stručnjaci otkrivaju što učiniti ako ste tijekom blagdana pretjerali s hranom i pićem Slika nije dostupna Preporuke liječnika Ako se slabo krećete može vam se dogoditi ovo!

Gotovo 20 posto posjeta liječniku Opće prakse u ovo vrijeme je upravo zbog proljetnog umora. 'Treba početi izlaziti više van, tjelovježbom se baviti, neke toplo-hladne kupke priređivati, piti dovoljno tekućine i neki preporučuju vitamin C, najzdraviji je u vidu zelenih biljaka', preporučuje dr. Milko Matijanec. 'Što se tiče prehrane, to je definitivno konzumacija svježeg voća i povrća, malo povećana količina antioksidansa u prehrani, dakle malo C vitamina, E vitamina, malo za jačanje imuniteta', savjetuje i kondicijski trener Goran Sajko.

Vježbanje se preporučuje tijekom cijele godine. No, ako se ne ubrajate u tu skupinu, s vježbanjem treba krenuti postupno - lagani trening maksimalno do jednog sata. Ili možete, poput Marije, u šetnju prirodom s najdražim joj prijateljem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene