Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umjereno sunčanje sprječava razvoj multiple skleroze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje provedu više vremena na suncu, poput primjerice djece, imaju manje izgleda da se kod njih razvije multipla skleroza, pokazala je jedna američka studija, čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju stručnog časopisa Neurology.

Znanstvenici sa Sveučilišta Južna Kalifornija smatraju da ultraljubičaste sunčeve zrake pružaju zaštitu organizmu mijenjanjem imunološke reakcije stanica i poticanjem rasta razine vitamina D u organizmu. Ranije studije pokazale su da je kod žena koje su uzimale dodatne količine D vitamina u tabletama, mogućnost razvoja multiple skleroze bila manja za 40 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo prognoze FOTO Za vikend lijepo vrijeme, Čehinje se već raskomotile Slika nije dostupna 'Face - kini' Ovako u Kini lice štite od sunca

Multipla skleroza jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja diljem svijeta pogađa oko dva milijuna ljudi. Ustanovljeno je da od nje češće obolijevaju osobe koje žive u područjima udaljenijim od ekvatora, u kojima je razina ultraljubičastog zračenja niža.

Osobe koje žive u zemljama u spomenutim područjima izložene su manjoj količini sunčevih zraka, a upravo one u organizmu potiču kemijsku reakciju koja omogućuje proizvodnju vitamina D. U studiji američkih znanstvenika sudjelovalo je 79 parova jednojajčanih blizanaca koji su imali istovjetnu genetsku predispoziciju za potencijalni razvoj multiple skleroze. Kod svakog je para blizanaca jedan od njih bolovao do multiple skleroze.

Blizanci su morali odgovoriti na niz pitanja - primjerice koliko su vremena za toplih dana, hladnih dana, zime ili ljeta provodili vani te koji od njih je provodio više vremena sunčajući se, odlazeći na plažu i igrajući neki sport na otvorenom s drugom djecom.

Znanstvenici su ustvrdili da je blizanac kod kojega se razvila
multipla skleroza provodio manje vremena na suncu kao dijete, od blizanca koji nije bolovao od iste bolesti.

Ovisno o aktivnostima na otvorenom, blizanci koji su u djetinjstvu provodili više vremena na suncu imali su 57 posto manje izgleda za razvoj multiple skleroze. Autori studije dr. Talat Islam i dr. Thomas Mack provest će daljnja ispitivanja o tome na koji način sunčeve zrake mogu utjecati na ovaj fenomen.

Istodobno upozoravaju da u današnje doba, kada izlaganje sunčevim zrakama zbog ozonskih rupa, posebno od 11 do 16 sati, može biti iznimno opasno, treba biti vrlo oprezan s izlaganjem djece suncu i u svakom slučaju izbjegavati navedeno razdoblje te koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

"Jedno je sigurno, umjerenost je potrebna u svemu. Mi ne savjetujemo ljudima da se sunčaju bez kriterija i dobiju rak kože. Pretjerano izlaganje suncu u određenom dijelu dana i u određenim geografskim područjima može biti vrlo opasno", upozorio je direktor Udruge za borbu protiv multiple skleroze Chris Jones.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene