Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umjeren unos kofeina ne utječe na trudnoću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjerene količine kofeina, do tri kave na dan, nemaju negativan utjecaj na trudnoću i na dijete, izvijestili su danski znanstvenici.

Prijašnja istraživanja djelovanja kofeina na trudnoću dala su
različite rezultate. Neka su pokazala da kava nema nikakav utjecaj na trudnoću dok su druga pokazala da zbog prevelike količine kofeina novorođenče može imati 100 do 200 grama nižu porodnu težinu od normalne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utjecaj na kardiovaskularni sustav Kava zdrava sve dok ne pretjerujemo Slika nije dostupna Što je kava bez kofeina?

"Naša studija pokazala je da kofein nema nikakvog utjecaja", rekao je dr. Bodil Hammer Bech iz Instituta za javno zdravstvo u danskom gradu Aarhusu.

Za razliku od drugih istraživanja u kojima su žene koje su rodile pitali koliko su kave pile u trudnoći, danski su znanstvenici promatrali 1207 trudnica i ljubiteljica kave koje su u drugoj polovici trudnoće pile kavu s kofeinom ili bez kofeina.

"Podijelili smo žene u dvije skupine i nismo otkrili nikakve razlike između prosječne porodne težine djeteta kod žena koje su uzimale umjerene količine kofeina - oko tri šalice", rekao je Bech koji je o rezultatima istraživanja izvijestio u British Medical Journalu.

No, Bech je upozorio da žene koje piju mnogo kave obično i puše i piju više alkohola od drugih žena, što može utjecati na manju porodnu težinu djeteta.

Budući das su žene u ovoj studiji izabrane nasumce, drugi faktori koji mogu utjecati na dijete i trudnoću bili su isti za obje skupine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene