Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vampirski serum

U SAD-u zabranjen, kod nas novi hit!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Pape Ivana Pavla Drugog, Luke Modrića, Vedrana Ćorluke, Penelope Cruz - lista pacijenata sve je veća.

U medicinskom svijetu poznatiji je kao autologni kondicionirani serum. Jednostavnije rečeno, liječimo se serumom koji je nastao iz vlastite krvi. Pacijentu se uzme 40 mililitara krvi koja prolazi poseban postupak - inkubira se od 6 do 9 sati na temperaturi od 37 stupnjeva. Nakon centrifugiranja od 10 minuta, eritrociti padaju na dno, a žućkasti serum koji su neki liječnici prozvali "kraj boli", spašava kralježnicu, zglobove, mišiće, ligamente.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

>> 'Zakašljao sam se i izbacio komad 'mesa' iz sebe'

"Mi imamo iskustva sa zglobom, ali može se primijeniti na rupture mišića, tetiva, postoji čitava grupa prenaprezanja tkiva, hrskavice. Jednostavno, aktivacijom vlastitih bioloških snaga, pokušava se liječiti," ekipi Provjerenog otkrio je doktor Miroslav Hašpl, specijalist ortoped.

"Pošto je to naš vlastiti proizvod, nema nikakvih alergijskih reakcija," iz iskustva govori Vlasta Brozičević, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije,

Od 40 mililitara krvi dobije se 5 do 6 injekcija seruma. Liječenje je počelo u klinici u Düsseldorfu, prije 15-ak godina. Na listi pacijenata s preko 200 tisuća imena nalazi se i ono pape Ivana Pavla II., sportaša Luke Modrića, Vedrana Ćorluke, Slavena Bilića, Dina Rađe, Kobe Bryanta, filmskih zvijezda Penélope Cruz i Javiera Bardema. Pa i cijele nogometne momčadi, primjerice - Njemačke.

"Vidjelo se da ta tkiva brže cijele, kod sportaša brže dolazi do rehabilitacije, brže se vraćaju na teren," rekao nam je doktor Hašpl.

U serumu se nalaze visoke koncentracije zaštitnih proteina koji kad se ubrizgaju u bolno mjesto, zaustavljaju upalu i ubrzavaju regeneraciju. Čak ih je 140 puta više nego u običnoj krvi. Liječenje serumom u naše je privatne poliklinike ušlo 2006., i to po cijeni od oko tisuću eura.

Doznajte više u prilogu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene