Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb prvi je put uspješno postavljen revolucionarni Absorb - koronarni 'stent' od materijala koji s vremenom u potpunosti 'nestaje' i predstavlja novu nadu za srčane bolesnike, priopćeno je danas iz KBC-a Zagreb.


Ističe se kako novi koncept, odnosno korištenje Absorba predstavlja revoluciju u liječenju bolesti srca i krvnih žila, vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu. 'Ova inovacija u liječenju koronarne bolesti, već se sada naziva četvrtom revolucijom u intervencijskoj kardiologiji. Absorb omogućuje krvnim žilama povratak u prirodnije stanje te povećava mogućnosti dijagnostike i liječenja', ističe se u priopćenju.

>> KBC Dubrava dobio novi dijagnostički uređaj vrijedan milijun kuna

Navodi se kako je Absorb načinjen od polilaktida, prirodno topivog materijala koji se često koristi u medicinskim implantatima poput topivih šavova. 'Absorb funkcionira tako, da obnavlja protok krvi u srčanim žilama, poput najboljeg metalnog stenta, no zatim se za razliku od metalnog, rastvara u tijelu i ostavlja izliječenu žilu koja može preuzeti prirodniju funkciju', navodi se u priopćenju koje je potpisao predstojnik Klinike za kardiologiju akademik Davor Miličić i pročelnica Laboratorija za intervencijsku kardiologiju doc. dr. Maja Strozzi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Vozio s gotovo dva promila i bez položenog vozačkog ispita: 40-godišnjaka u Zagrebu sud kaznio sa 110 dana zatvora Turisti u Zagrebu (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Zagreb se pohvalio s tridesetak tisuća turista više nego prošle godine, u rujnu najviše Amerikanaca