Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U KB-u Sestara milosrdnica otvoren Referentni centar za glaukom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Prvog svjetskog dana glaukoma, koji će se obilježiti 6. ožujka, u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica otvoren je Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva, čemu je nazočio i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Glaukom je progresivna bolest koja izaziva sljepoću, jer bez vidljivih simptoma dolazi do propadanja vidnog živca, pa se kod više od 50 posto bolesnika otkriva u poodmaklom stadiju, kada ju je teže liječiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje

U svijetu od glaukoma boluje oko 65 milijuna ljudi, a 4,5 milijuna ih je zbog bolesti oslijepilo, dok se u Hrvatskoj broj oboljelih kreće između 45 i 60 tisuća ljudi, rekao je novinarima voditelj novog Referentnog centra Zdravko Mandić.

Potporu naporima liječnika u borbi protiv glaukoma iskazao je ministar zdravstva Darko Milinović koji je obišao novi centar te pozvao građane da se odazovu akciji i izmjere očni tlak, koji je najbolji pokazatelj mogućeg nastanka bolesti.

Milinović je najavio skoro osnivanje registra oboljelih od glaukoma, što će omogućiti praćenje broja oboljelih budući da liječnici, zbog produljenja životnog vijeka, očekuju porast njihova broja.

Cilj osnivanja Referentnog centra za glaukom jest rano otkrivanje bolesti, jer se time omogućuje njezino uspješno liječenje.

U povodu sutrašnjeg Svjetskog dana, kada centar i službeno započinje s radom, u bolnici će se održati simpozij Sekcije za glaukom Hrvatskog oftamološkog društva, a građani će u centru moći izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac, rekao je Mandić.

Glaukom se javlja kod osoba iznad 40. godine života, a u posebno rizičnoj skupini su oni koji imaju neki od čimbenika rizika - povećani očni tlak, kratkovidnost, šećernu bolest i visoku životnu dob.

Oni bi, po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trebali kontrolirati očni tlak jednom godišnje, dok bi ostali kontrolu očnog tlaka trebali obaviti jednom u dvije godine.

Jednom otkrivena bolest liječi se do kraja života, a rane faze bolesti danas se uspješno liječe lijekovima, laserom ili operativnim zahvatima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene