Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj na presađivanje organa čeka 1.500 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj više od 1.000 ljudi živi s presađenim organima, a na transplantaciju čeka čak 1.500 osoba.

Od tih 1.500 bolesnih 30-tak posto neće dočekati potrebni organ, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj transplantacijskom programu KBC-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobio 6,510 dolara Kinez zbog video igara upao u dugove pa – prodao bubreg! Slika nije dostupna 144 donora prošle godine Hrvatska prva u svijetu u transplantaciji jetre i bubrega

KBC time počinje kampanju osvješćivanja građana o važnosti darivanja organa nakon smrti, jer je nedostatak organa glavni problem za provedbu programa transplantacija, istaknula je KBC-ova koordinatorica za transplantacije Jasna Stoić - Brezak.

Puno je veća vjerojatnost da će nekom pojedincu trebati tuđi organ nego što će sam biti potencijalni darovatelj, naglasila je Stoić - Brezak.

Najčešći je razlog za odbijanje obitelji stradalog pojedinca da se njegovi organi daruju strah od pogreške u određivanju moždane smrti, no on je neosnovan.

Stoić Brezak je podsjetila da sve velike religije podržavaju
darivanje organa te pozvala na edukaciju stanovništva od najranije školske dobi, kao u Španjolskoj koja ima najviše donora, ali i liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Hrvatska je odnedavno punopravna članica međunarodne organizacije za razmjenu organa Eurotransplant, a prvi rezultati toga su vidljivi- nekoliko dugogodišnjih bubrežnih bolesnika, nakon u prosjeku 17 godina čekanja, dobilo je nove bubrege preko Eurotransplanta.

U KBC-u se bubrezi presađuju već 34 godine, godišnje po 100 bubrega, a s petogodišnjim preživljavanjem iznad 80 posto KBC je u rangu najboljih svjetskih transplantacijskih centara.

S podjednakim uspjehom presađuju se i srca, od 33 operirana primatelja u četiri godine 27 je još živo, a u KBC-u se nadaju i boljim rezultatima nakon što nabave mehaničku srčanu crpku za koju je donacijsku akciju pokrenuo privatni donator Dubravko Horvat, koji je nedavno bolnici darovao i specijalno vozilo za potrebe transplantacije.

Osim toga uspješno se presađuje jetra, a posebno se ističe vrlo složeni transplantacijski program za djecu - od 14 operiranih, sedmero djece primilo je dio jetre živih darovatelja, dok je preživljavanje na razini najrazvijenijih svjetskih kirurgija, rečeno je na konferenciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene