Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj više od 1.000 ljudi živi s presađenim organima, a na transplantaciju čeka čak 1.500 osoba.


Od tih 1.500 bolesnih 30-tak posto neće dočekati potrebni organ, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj transplantacijskom programu KBC-a Zagreb.

Vezani članci Slika nije dostupna Skandal u Njemačkoj: Za jetru i do 900 000 kuna! Slika nije dostupna Rebro: Srce iz njemačke presađeno Bjelovarčaninu

KBC time počinje kampanju osvješćivanja građana o važnosti darivanja organa nakon smrti, jer je nedostatak organa glavni problem za provedbu programa transplantacija, istaknula je KBC-ova koordinatorica za transplantacije Jasna Stoić - Brezak.

Puno je veća vjerojatnost da će nekom pojedincu trebati tuđi organ nego što će sam biti potencijalni darovatelj, naglasila je Stoić - Brezak.

Najčešći je razlog za odbijanje obitelji stradalog pojedinca da se njegovi organi daruju strah od pogreške u određivanju moždane smrti, no on je neosnovan.

Stoić Brezak je podsjetila da sve velike religije podržavaju
darivanje organa te pozvala na edukaciju stanovništva od najranije školske dobi, kao u Španjolskoj koja ima najviše donora, ali i liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Hrvatska je odnedavno punopravna članica međunarodne organizacije za razmjenu organa Eurotransplant, a prvi rezultati toga su vidljivi- nekoliko dugogodišnjih bubrežnih bolesnika, nakon u prosjeku 17 godina čekanja, dobilo je nove bubrege preko Eurotransplanta.

U KBC-u se bubrezi presađuju već 34 godine, godišnje po 100 bubrega, a s petogodišnjim preživljavanjem iznad 80 posto KBC je u rangu najboljih svjetskih transplantacijskih centara.

S podjednakim uspjehom presađuju se i srca, od 33 operirana primatelja u četiri godine 27 je još živo, a u KBC-u se nadaju i boljim rezultatima nakon što nabave mehaničku srčanu crpku za koju je donacijsku akciju pokrenuo privatni donator Dubravko Horvat, koji je nedavno bolnici darovao i specijalno vozilo za potrebe transplantacije.

Osim toga uspješno se presađuje jetra, a posebno se ističe vrlo složeni transplantacijski program za djecu - od 14 operiranih, sedmero djece primilo je dio jetre živih darovatelja, dok je preživljavanje na razini najrazvijenijih svjetskih kirurgija, rečeno je na konferenciji.