Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski sendviči produžene svježine sadrže više soli nego što je ima u nekoliko vrećica čipsa, pokazala je studija koju su proveli britanski stručnjaci na sendvičima nekoliko britanskih proizvođača.


Grupa 'Cash' koja se zalaže za zdravu prehranu Britanaca analizirala je 140 sendviča te ustanovila da ih je više od 40 posto sadrži 2 ili više grama soli, što je trećina dnevne dopuštene količine za odraslu osobu, prenijeli su britanski mediji.

Vezani članci Sendvič/ilustracija (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL) Gost podivljao pa u restoranu pucao i ubio konobara jer je predugo čekao sendvič Sendvič, ilustracija (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL) Novo guljenje turista: Kilogram zimske salame u otočkoj trgovini košta nevjerojatnih 220 kuna!

Najviše soli pronađeno je u sendvičima tvrtke Wensleydale - čak 3,9 grama, a za usporedbu 'Cash' naveo je primjer prema kojemu uobičajena vrećica čipsa sadrži 0,5 grama soli, što znači da u jednome sendviču možete pojesti količinu soli jednaku onoj sadržanoj u sedam vrećica čipsa.

Britanska udruga British Sandwich Association vrlo je kritična
prema ovom istraživanju udruge 'Cash'. 'Sendvič čine mnoge namirnice', kazao je direktor Udruge BSA Jim Winship. 'Činjenica je da je svaka od tih namirnica u sebi već sadrži određenu količinu soli, primjerice, šunka ili slanina. Znači, na kupcu je da odluči koji će sendvič i s kolikom količinom soli odabrati.'

Dodao je kako se slaže s činjenicom da sendviči prosječno sadrže oko 2 grama soli, što po njegovu mišljenju nije pretjerano velika količina. 'No, ako se takav sendvič kombinira s vrećicom čipsa i nekoliko keksa, tada se prekoračuje limit, što je na žalost u nekim britanskim obiteljima jedini dnevni obrok i ni u kojem slučaju nije dobro za zdravlje', rekao je.

Winship također ističe kako 'nije na industriji proizvodnje sendviča da diktira konzumentima što će odabrati kao jedan od svojih dnevnih obroka'. On smatra kako se sendviči 'ni u kojem slučaju ne bi smjeli konzumirati svakodnevno'. Britansko ministarstvo zdravstva odraslim osobama preporučuje najviše 6 grama soli dnevno, no čini se da je prosječan unos tog začina između 9 i 10 grama. Neki britanski stručnjaci vjeruju da bi smanjen dnevni unos soli u organizam mogao spriječiti čak 70.000 srčanih udara godišnje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju