Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novu tjesteninu osmišljavaju, a tko drugi nego Talijani. To je kombinacija heljde, riže i jaja kako bi se dobila svježa tjestenina bez glutena.


Heljda (Fagopyrum esculentum) je pseudožitarica zanimljivih nutritivnih svojstava - sadrži proteine, antioksidanse, vitamine (B skupine) i prehrambena vlakna.

Vezani članci Maruška Vizek i MIslav Bago Ekonomska stručnjakinja za Dnevnik Nove TV o rastu cijena: "U nekim sektorima događaju se zabrinjavajuće stvari" Fail (Foto: Screenshot) "Zdrava hrana je opasna!": Pokušala napraviti zdravi napitak pa upropastila cijelu kuhinju

Neznatno je zastupljena u svakodnevnoj prehrani što bi se možda promijenilo pojavom na tržištu npr. tjestenine od heljde. Heljda ne sadrži gluten, pa bi ovakva tjestenina bila pogodna za osobe oboljele od celijakije.

Istovremeno, zbog nedostatka glutena tjestenina od heljde nema dobru strukturu, a prilikom njenog sušenja dolazi do nepoželjnog posmeđivanja. Rješenje oba problema je prodavati svježu, a ne sušenu tjesteninu i dodatak jaja koja bi trebala vezati tijesto.

Talijani pokušavaju osmisliti idealnu kombinaciju heljde, riže i jaja kako bi dobili svježu tjesteninu bez glutena. Ukoliko im to pođe za rukom, možemo očekivati nov industrijski proizvod.