Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjestenina bez glutena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novu tjesteninu osmišljavaju, a tko drugi nego Talijani. To je kombinacija heljde, riže i jaja kako bi se dobila svježa tjestenina bez glutena.

Heljda (Fagopyrum esculentum) je pseudožitarica zanimljivih nutritivnih svojstava - sadrži proteine, antioksidanse, vitamine (B skupine) i prehrambena vlakna.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROMJENA NA TANJURU Na police trgovina stiže nova, pomalo neobična vrsta hrane: Zdrava i slasna, a ne deblja - hoćete li biti dovoljno hrabri? Ilustracija - 2 JEDAN OD KLJUČEVA ZDRAVLJA Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

Neznatno je zastupljena u svakodnevnoj prehrani što bi se možda promijenilo pojavom na tržištu npr. tjestenine od heljde. Heljda ne sadrži gluten, pa bi ovakva tjestenina bila pogodna za osobe oboljele od celijakije.

Istovremeno, zbog nedostatka glutena tjestenina od heljde nema dobru strukturu, a prilikom njenog sušenja dolazi do nepoželjnog posmeđivanja. Rješenje oba problema je prodavati svježu, a ne sušenu tjesteninu i dodatak jaja koja bi trebala vezati tijesto.

Talijani pokušavaju osmisliti idealnu kombinaciju heljde, riže i jaja kako bi dobili svježu tjesteninu bez glutena. Ukoliko im to pođe za rukom, možemo očekivati nov industrijski proizvod.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene