Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S prvim hladnijim danima stigle su i viroze. Pravog lijeka baš i nema, ali prevencije radi oboružajte organizam vitaminima i mineralima, a dobrodošla je i tjelovježba.


Gužva u ambulanti od ranog jutra, a pacijenti se neprestano izmjenjuju. Zbog viroza i prehlada jedva funkcioniraju, a među njima je i 51-godišnja Štefica Hutinec. 'Prehlađena sam, grlo me jako boli, kašljem, temperaturu imam, kosti me bole, malaksala sam', objasnila nam je Hutinec. Promjena temperature, kiša, magla i suh zrak pogoduje virozama i prehladama. Zbog temperature neki odmah pomisle da se radi o gripi, ali za razliku od gripe, viroze traju nekoliko dana.

Vezani članci Koronavirus u Češkoj Zdravstveni sustav na granici je svojih kapaciteta: Češki ministar zdravstva zabrinut stanjem u zemlji Slika nije dostupna Sezona je virusa, evo kako se zaštititi

'U roku par sati ljudi osjećaju malaksalost, temperaturu oko 38 stupnjeva, negdje više, negdje manje, grlobolja pečenje grla, loše stanje i zato dolaze u ambulantu', pojasnila nam je Aida Delić Smrekar, liječnica obiteljske medicine. Kada se radi o virusu, pravog lijeka baš i nema. Puno vitamina C za jačanje organizma, puno tekućine, a pomoći će i prirodni kućni pripravci, poput limuna i meda. 'To su kapljične infekcije. Reći ljudima da ne idu nekuda, to je suludo', ističe Smrekar. Viroza ima u svako godišnje doba, a prava gripa nas očekuje u studenom. Liječnici savjetuju cijepljenje, pogotovo za kronične bolesnike i starije osobe. Za viroze je najbolji lijek mirovanje, a ako ne bude bolje potražiti savjet liječnika.