Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S prvim hladnijim danima stigle su i viroze. Pravog lijeka baš i nema, ali prevencije radi oboružajte organizam vitaminima i mineralima, a dobrodošla je i tjelovježba.


Gužva u ambulanti od ranog jutra, a pacijenti se neprestano izmjenjuju. Zbog viroza i prehlada jedva funkcioniraju, a među njima je i 51-godišnja Štefica Hutinec. 'Prehlađena sam, grlo me jako boli, kašljem, temperaturu imam, kosti me bole, malaksala sam', objasnila nam je Hutinec. Promjena temperature, kiša, magla i suh zrak pogoduje virozama i prehladama. Zbog temperature neki odmah pomisle da se radi o gripi, ali za razliku od gripe, viroze traju nekoliko dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Oprez u zatvorenim prostorima! Slika nije dostupna Pravi izazovi tek slijede: Evo kako pripremiti tijelo za njih!

'U roku par sati ljudi osjećaju malaksalost, temperaturu oko 38 stupnjeva, negdje više, negdje manje, grlobolja pečenje grla, loše stanje i zato dolaze u ambulantu', pojasnila nam je Aida Delić Smrekar, liječnica obiteljske medicine. Kada se radi o virusu, pravog lijeka baš i nema. Puno vitamina C za jačanje organizma, puno tekućine, a pomoći će i prirodni kućni pripravci, poput limuna i meda. 'To su kapljične infekcije. Reći ljudima da ne idu nekuda, to je suludo', ističe Smrekar. Viroza ima u svako godišnje doba, a prava gripa nas očekuje u studenom. Liječnici savjetuju cijepljenje, pogotovo za kronične bolesnike i starije osobe. Za viroze je najbolji lijek mirovanje, a ako ne bude bolje potražiti savjet liječnika.