Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvoj novih testova

Tekućina iz papa testova koristi se za otkrivanje raka jajnika i endometrija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tekućina prikupljena uzimanjem rutinskog razmaza za papa test može se koristiti da se utvrde genetske promjene koje su izazvane rakom endometrija i jajnika, otkrili su američki znanstvenici koji smatraju da će to otvoriti vrata razvoju novih testova za te smrtonosne bolesti.

Stručnjaci kažu da je papa test, iako ima ogromne potencijale, još uvijek godinama udaljen od raširene upotrebe. No ukoliko se daljnjim testiranjem pokaže učinkovitim ispunio bi značajnu prazninu. Trenutno nema testova koji pouzdano mogu otkriti bilo rak jajnika bilo rak endometrija koji napada unutrašnju stijenku maternice.

Znanstveni timovi već godinama pokušavaju otkriti test koji bi dovoljno rano otkrio takve tumore kad su izgledi za uspješnije izliječenje veći. "Papa razmaz imao je nevjerojatan učinak na smanjenje učestalosti raka vrata maternice u SAD-u", kaže Andrea Myers s Dana-Farber instituta za rak koja je pisala uvodnik istraživanju objavljenom u časopisu Science Transitional Medicine.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

>> Otkriven novi lijek za bipolarni poremećaj, bez neugodnih nuspojava

"Pomanjkanje jednako učinkovitih pretraga za žene koje su izložene većem riziku raka endometrija i jajnika stvorilo je mnogo interesa za razvoj testova koji bi identificirali te karcinome uz pomoć njihova genetskog potpisa - zbroja specifičnih mutacija u njima", kazala je.

"Uspjeli smo detektirati sto posto endometrijskih karcinoma i 40 posto tumora jajnika čak i u najranijim fazama bolesti i to smo uspjeli bez lažno pozitivnih rezultata", kazao je Luis Diaz onkolog s Johns Hopkinsa koji je radio na istraživanju. U SAD-u godišnje od te dvije vrste karcinoma oboli 70 tisuća žena i umre 23,5 tisuća žena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene