Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sjedinjenim Državama već se dulje vrijeme vodi rasprava oko nove hormonske tablete za takozvani "dan poslije", što znači sprečavanje trudnoće dan nakon spolnog odnosa, čija je registracija u toj zemlji za prodaju bez recepta, uz određene uvjete, nedavno postignuta između tvrtke Barr i FDA, izvijestila je farmakologija.com.


Svakodnevno, naime u američke ljekarne ulaze mlade žene koje su imale nezaštićeni spolni odnos, čak i za vrijeme plodnih dana te od farmaceuta traže da im prodaju kontracepcijske tablete za učinak "dana poslije". 

Vezani članci Tablete, ilustracija Najveća zapljena lijekova na granici: Vukovarska policija na Bajakovu pronašla 628.900 psihotropnih tableta Slika nije dostupna Mrvljenje tableta može biti opasno

U Hrvatskoj neke ljekarne takve lijekove žele prodavati, a neke ne žele, zbog rizika od teških nuspojava, prvenstveno jakog krvarenja, zbog čega se takav lijek ne bi smio prodavati bez odobrenja ginekologa. 

Ipak, tvrtka Barr pokušava pronaći rješenje, odnosno postići dogovor s FDA (Food and Drug Administration - američkom Upravom za hranu i lijekove), nastojeći registrirati svoj novi lijek zvučnog imena "Plan B" za prodaju bez recepta u SAD-u. 

U konzervativno-vjerskim krugovima takav pokušaj izaziva snažno protivljenje, jer u njemu vide poticanje promiskuiteta među mladima, zbog čega se u cijelu priču umiješala i politika. 

Takve je prigovore potaknuo i sam Barr koji je pokušao dobiti odobrenje svog lijeka za prodaju bez obzira na dobno ograničenje, što znači da bi ga moglo kupiti i dijete. 

No, uprava FDA postavila je uvjet da dobno ograničenje za kupnju lijeka "Plan B" bez recepta bude navršenih 18 godina (uz predočenje dokumenta koji će dokazati životnu dob djevojke), a djevojke mlađe od 18 trebat će recept od ginekologa. 

Djelatna tvar "Plana B" je sastojak levonorgestrel koji može spriječiti trudnoću ako se uzme 72 sata nakon spolnog odnosa. 

U Sjedinjenim Državama lijek je registriran od 1999. ali se mogao kupiti isključivo uz liječnički recept. 

Prodaju lijeka bez recepta prije godinu dana odobrila je Kanada, što je presedan u svijetu. 

Autor teksta s farmakologija.com-a smatra da će vrijeme pokazati je li takva odluka bila ispravna i kakvi su njezini dugoročni učinci te očekuje kako će lijek proći u europskim, a u dogledno vrijeme i u hrvatskoj Agenciji za lijekove.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju