Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u SAD je pokazalo da vino, pivo i žestoka alkoholna pića u jednakoj mjeri pridonose povećanju rizika obolijevanja od raka dojke.


Znanstvenici iz Kaiser Permanente Medical Care Programa objašnjavaju kako na rizik za rak dojke utječe količina konzumiranog alkohola, bez obzira na vrstu pića.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Riječki KBC cijepit će i one koji su u rizičnoj skupini zbog mogućih alergijskih reakcija

 Rezultati studije se temelje na podacima za 70033 žene. Pokazalo se da dnevna konzumacija 1-2 doze nekog alkoholnog pića izglede za karcinom dojke povećava za 10%. 

Dnevna konzumacija od 3 i više doza je ovaj rizik povećavala za 30%. Znanstvenici vjeruju da alkohol dovodi do povećavanja rizika obolijevanja od raka dojke zbog svog utjecaja na razinu određenih hormona u krvi. Ipak, stručnjaci napominju kako drugi čimbenici poput genetskog nasljeđa, pretilosti i dobi imaju veći utjecaj na rizik za rak dojke nego što ga ima konzumacija alkohola. 

Procjenjuje se da je 4% slučajeva raka dojke povezano s konzumacijom alkohola.