Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve vrste alkoholnih pića povećavaju rizik za rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u SAD je pokazalo da vino, pivo i žestoka alkoholna pića u jednakoj mjeri pridonose povećanju rizika obolijevanja od raka dojke.

Znanstvenici iz Kaiser Permanente Medical Care Programa objašnjavaju kako na rizik za rak dojke utječe količina konzumiranog alkohola, bez obzira na vrstu pića.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

 Rezultati studije se temelje na podacima za 70033 žene. Pokazalo se da dnevna konzumacija 1-2 doze nekog alkoholnog pića izglede za karcinom dojke povećava za 10%. 

Dnevna konzumacija od 3 i više doza je ovaj rizik povećavala za 30%. Znanstvenici vjeruju da alkohol dovodi do povećavanja rizika obolijevanja od raka dojke zbog svog utjecaja na razinu određenih hormona u krvi. Ipak, stručnjaci napominju kako drugi čimbenici poput genetskog nasljeđa, pretilosti i dobi imaju veći utjecaj na rizik za rak dojke nego što ga ima konzumacija alkohola. 

Procjenjuje se da je 4% slučajeva raka dojke povezano s konzumacijom alkohola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene