Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svakodnevni unos kofeina koristi mozgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovita konzumacija kave onemogućuje pojavu oštećenja koja uzrokuje kolesterol, usput smanjujući i rizik za demenciju, tvrde američki znanstvenici.

Već su ranije provedene studije ukazale na povezanost konzumacije kave i smanjenja rizika za razvoj Alzheimerove bolesti, objavili su istraživači s University of North Dakota u stručnom časopisu Journal of Neuroinflammation.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Njihovi eksperimenti provedeni na životinjama su pokazali da unos kofeina povisuje stupanj nepropusnosti vitalne filtrirajuće barijere između mozga i glavnog dotoka krvi, tako dodatno štiteći središnji živčani sustav od potencijalno štetnih kemijskih spojeva iz ostatka krvotoka.

Već je poznato da visoka razine kolesterola u krvi povećava propusnost ove barijere, povećavajući izglede za pojavu oštećenja mozga koja izazivaju ili pridonose razvoju Alzheimerove bolesti.

Nova su testiranja pokazala da uočljiv pozitivan učinak može imati i dnevna konzumacija samo jedne šalica kave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene