Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 1. listopada, Svjetskog dana svjesnosti o hepatitisu C, Udruga za prevenciju, pomoć i borbu protiv virusnog hepatitisa "ABC Hepatitis" organizirala je danas na Cvjetnom trgu akciju kako bi upozorila na prisutnost te bolesti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Udruga je na Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu postavila štand na kojem je, uz podršku osoba iz javnog života i medija, dijelila edukativne letke i brošure o toj opakoj bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Dvije milijarde ljudi u svijetu bori se s nekim oblikom poremećaja štitnjače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ČEŠĆE OBOLIJEVAJU ŽENE Stres i ubrzani način života kumuju opakoj bolesti koja pogađa 2 milijarde ljudi: Doznajte koji su najčešći simptomi

Štand su posjetili i izrazili potporu naporima udruge glumci Filip Šovagović, Urša Raukar i Vili Matula, glazbenici Massimo Savić i Piko Stančić, književnica Sanja Pilić, slikarica Izabela Šimunović, Pjer Žardin i Piro iz kviza "Genijalci" itd.

Iduće subote, 30. rujna, "ABC Hepatitis" u Europskom domu od 11 do 14 sati organizira tribinu "Hepatitis C je među nama" na kojoj će nastupiti zagrebački zdravstveni stručnjaci i predstavnici zdravstvenih institucija.

Hepatitis C je zarazna kronična bolest jetre, koja često dovodi i do ciroze i karcinoma jetre, a trenutno je vodeći razlog transplantacija jetre u Hrvatskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da su u Hrvatskoj oko 70.000 osoba nositelji virusa, a s obzirom na neprimjetni karakter zaraze, točan broj zaraženih je nepoznat.

"ABC Hepatitis" stoga ovom akcijom želi utjecati na svijest o
prepoznavanju i prihvaćanju te bolesti, kao i jače uključivanje
državnih institucija u suzbijanje štete koju hepatitis C nanosi
društvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene