Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šest mjeseci muke

Svaki četvrti Hrvat u ovo doba je u kućnom pritvoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj više od milijun ljudi pati od raznih alergija. Najviše je alergičara na istoku zemlje. Gotovo šestomjesečna sezona alergija na peludi korova i drveća upravo je počela cvjetanjem breze.

Proljetne boje mnoge mame iz kuća, no gotovo svaki četvrti Hrvat u doba cvjetanja drveća, korova i cvijeća, u kućnom je pritvoru. Prvi znaci su kihanje, kašljanje i curenje iz nosa, svakoga trebaju navesti na posjet liječniku.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Kako razlikovati prehladu od alergije? 'Ako se slične smetnje ponavljaju iz godine u godinu, uvijek u isto vrijeme, onda bi to već bila sumnja na alergiju', rekao nam je dr. Dražen Karnaš iz Opće bolnice Vukovar. Alergije se najpouzdanije otkrivaju na tri načina, 'bockanjem' na koži, spirometrijom i pretragama krvi.

Nema čarobne tabletice

Čarobna tabletica protiv alergija ne postoji, ali uz preporuku liječnika, u ljekarnama ćete naći na stotine proizvoda koji će vam olakšati život. 'To su antihistmatici, tablete, sirupi za djecu i vrlo rijetko kapi za oči i nos. Mogu se koristiti i intranazalni kortikosteroidi i dekongestivi. To su kapi koje djeluju na krvne žilice nosa', pojasnila je mag. ph. Renata Florschutz-Mićunović.

Sami si pomažete i čestim čišćenjem doma. Ne biste vjerovali koliko uzročnika „spava" u zavjesama ili posteljini. 'pacijenti kada se vrate izvana, bolje da se otuširaju, jer tako uklanjaju peludi s kose i tijela', ističe dr. Karnaš. Dobar saveznik alergičarima je i peludni kalendar, koji donosi podatke o početku, trajanju i kraju cvatnje. Za alergičare , na žalost sve od proljeća pa do kasne jeseni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene