Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra je nacionalni Dan oboljelih od multiple skleroze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak, 26. rujna, obilježava se nacionalni Dan multiple skleroze, autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava, koja je u Hrvatskoj dijagnosticirana kod oko 3.200 bolesnika.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske i Društvo multiple skleroze grada Zagreba obilježili su ga danas otvaranjem novih prostorija na adresi Trnsko 34 koje će, prema riječima predsjednice Saveza Danice Eškić, pridonijeti boljoj kvaliteti života oboljelih. Savez ima 2.002 člana iz cijele Hrvatske, a djeluje preko 21 udruge.

Pročitajte i ovo Državni vrh u Vukovaru poruke iz Vukovara Jandroković: "Obilježimo dostojanstveno Dan sjećanja" Slika nije dostupna Naknade odbijene Kad bolest postane rupa u zakonu

Multipla skleroza je upalna autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i kralježničke moždine), koju obilježava propadanje tzv. mijelinske ovojnice produžetaka živčanih stanica, koje služe prijenosu podražaja između živčanih stanica.

U većine bolesnika simptomi bolesti se javljaju dosta rano, u prosječnoj dobi od 30 godina, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Pravi uzrok bolesti do danas nije poznat, no najprihvaćenija je teorija da je uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika, kao što su genetska predispozicija, okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva.

Za multiplu sklerozu još nema lijeka iako postoje razni lijekovi koji utječu na tijek bolesti. Od 1993. se koriste beta interferoni koji mijenjaju prirodni tijek i sprečavaju napredovanje bolesti, no u Savezu stiču da se kod nas samo 10 posto oboljelih liječi interferonskom terapijom.

Multiplu sklerozu nije lako dijagnosticirati, no rano tretiranje bolesti može spriječiti invalidnost, odnosno nemogućnost hodanja do čega dolazi kod polovice neliječenih bolesnika nakon 15 godina.

Simptomi multiple skleroze su različiti i nepredvidljivi, ovise o tome koji je funkcijski sustav zahvaćen a tijek bolesti je teško predvidjeti. Najčešći simptomi su grčenje, slabost udova i poremećaj hodanja, malaksalost, smetnje ravnoteže, smetnje mokrenja i pražnjenja stolice, bol, tremor, smetnje vida i kognitivni poremećaji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene