Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzumacija velikih količina sušenog mesa može štetiti funkciji pluća te povećati izglede za obolijevanje od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).


Američki znanstvenici s Columbia University su utvrdili kako do povećanja rizika za KOPB dolazi kod ljudi koji sušeno meso jedu više od 14 puta mjesečno.

Vezani članci Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste? Koronavirus u Češkoj Zdravstveni sustav na granici je svojih kapaciteta: Češki ministar zdravstva zabrinut stanjem u zemlji

KOPB, koja uključuje stanja nastala kao posljedica kroničnog bronhitisa i emfizema, spada među najčešće uzroke smrti u razvijenim zemljama i obično je posljedica pušenja.

Istraživači rezultate dobivene praćenjem 7352 osoba objašnjavaju prisutnošću nitrita u sušenom mesu, objavio je American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Visoka razina ovih soli se često koristi u proizvodnji sušenog mesa kao konzervans i antibakterijski agens.

Utvrđeno je i da su osobe koje najčešće konzumiraju sušeno meso obično pušači muškog spola, slabijeg su socioekonomskog statusa te imaju mali unos vitamina C, ribe, voća i povrća.

Povećanje rizika povezanog s konzumacijom sušenog mesa je bilo uočljivo i nakon što su u obzir uzeti ovi čimbenici, dodaju znanstvenici.