Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sušeno meso šteti plućima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumacija velikih količina sušenog mesa može štetiti funkciji pluća te povećati izglede za obolijevanje od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Američki znanstvenici s Columbia University su utvrdili kako do povećanja rizika za KOPB dolazi kod ljudi koji sušeno meso jedu više od 14 puta mjesečno.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

KOPB, koja uključuje stanja nastala kao posljedica kroničnog bronhitisa i emfizema, spada među najčešće uzroke smrti u razvijenim zemljama i obično je posljedica pušenja.

Istraživači rezultate dobivene praćenjem 7352 osoba objašnjavaju prisutnošću nitrita u sušenom mesu, objavio je American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Visoka razina ovih soli se često koristi u proizvodnji sušenog mesa kao konzervans i antibakterijski agens.

Utvrđeno je i da su osobe koje najčešće konzumiraju sušeno meso obično pušači muškog spola, slabijeg su socioekonomskog statusa te imaju mali unos vitamina C, ribe, voća i povrća.

Povećanje rizika povezanog s konzumacijom sušenog mesa je bilo uočljivo i nakon što su u obzir uzeti ovi čimbenici, dodaju znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene