Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Što na godinu pojede i popije prosječan Hrvat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Prosječan' Hrvat godišnje pojede 80 kilograma kruha, popije više od 81 litre mlijeka, najčešće meso na njegovu jelovniku su perad ili svinjetina, znatno manje govedina, dok je teletina rijetkost, a potrošnja ribe prilično je mala.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku prikupljeni zadnjom Anketom o potrošnji kućanstava u 2006. godini kojom je bilo obuhvaćeno 2790 kućanstava.

Pročitajte i ovo Zarobljeni hrvatski državljanin RAZGOVOR ZA TELEVIZIJU Zarobljeni Hrvat u Ukrajini poslao poruku obitelji: "Nadam se da će mi moja iskrenost pomoći'' Slika nije dostupna u Stuttgartu Seksualno napastovao maloljetnicu: Hrvatski državljanin (39) priveden u Njemačkoj

Anketa je pokazala da oko trećine osobne potrošnje kućanstava ili 32,6% odlazi na hranu.

Prosječna godišnja osobna potrošnja po kućanstvu u toj je godini iznosila ukupno 69457 kuna, od čega su hrvatska kućanstva za hranu i bezalkoholna pića potrošila u prosjeku 22660 kuna.

Statistički podaci o utrošku hrane i pića u kućanstvima pokazuju da je svaki član kućanstva najviše pojeo kruha i ostalih pekarskih proizvoda, prosječno 79,8 kilograma, te popio 81 litru mlijeka.

Po količinama slijedi potom različito povrće sa 55,5 kilograma prosječno po osobi, te 45 kilograma krumpira.

Najčešće su pak jeli meso peradi ili svinjetinu.

Tako je prosječno po članu kućanstva potrošeno 19,3 kilograma mesa peradi, te 14,8 kilograma svinjetine.

Znatno je manja potrošnja govedine, a pogotovo teletine.

Po tim je podacima po članu kućanstva prosječno utrošeno 9,2 kilograma govedine i tek 2,2 kilograma teletine.

Potrošnja ribe, morske i slatkovodne, prilično je mala, svega 7,2 kilograma prosječno po članu kućanstva.

Istodobno se dvostruko više, 14,3 kilograma po osobi, pojede sušenog i dimljenog mesa.

Prosječno se po članu kućanstva potrošilo nešto više od 14 litara jestivog ulja, 16,4 litre ostalih mliječnih proizvoda, 7,9 kilograma jaja, 8,8 kg tjestenina, 7,1 kg sira svih vrsta, oko 5 kg riže.

Od voća najviše se jedu jabuke, no godišnja potrošnja jabuka po članu kućanstva iznosi tek 15,2 kilograma.

Slijede južno voće sa 13,7 kg i banane sa 10,4 kg po članu kućanstva, dok se koštunjičavog voća pojede svega 4,3 kilograma po osobi.

Od pića, na prvom su mjestu minaralna i izvorska voda sa 32 litara po članu kućanstva, dok je potrošnja voćnih sokova dvostruko manja i iznosi 16,2 litre, a osvježavajućih i gaziranih pića 10,5 litara.

Piva se pak u kućanstvima pije dvostruko više nego vina.

Po tim podacima prosječna godišnja potrošnja piva po članu kućanstva u 2006. je iznosila 19,6 litara, a vina 10 litara, dok je utrošak žestokih alkoholnih pića bio 0,7 litre.

Istodobno u hrvatskim se kućanstvima uz ostalo, prosječno po članu domaćinstva, potrošilo i 3,5 kilograma kave te 11,2 kg šećera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene