Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj je registrirano oko 130 tisuća dijabetičara, a zbog bolesti srca i krvnih žila 2007. umrlo je više od tisuću osoba. Brojni su i oni koji boluju od Chronove bolesti. Novo medicinsko otkriće stiže iz Amerike i trebalo bi spasiti tisuće života.


U SAD-u se čeka registracija revolucionarnog lijeka koji se sastoji od matičnih stanica iz koštane srži, ima mogućnost regeneracije tkiva, a između ostalog djeluje i protiv odbacivanja organa. Njegova upotreba se očekuje za godinu dana. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Crna prognoza: WHO otkrio koliko mrtvih od COVIDA u Europi predviđaju za iduća tri mjeseca Slika nije dostupna Nova bolest širi se Europom: 'Početkom rujna doći će i do naših granica'

Radni naziv lijeka je Prohimal, u Američkoj agenciji za hranu i lijekove čeka registraciju. Sastoji se od matičnih stanica iz koštane srži, a pacijenti će ga dobivati intravenozno. Trebao bi biti od velike pomoći pri izliječenju nekih od najčešćih bolesti u Hrvata.

'Bolesnici koji imaju reakcije od odbacivanja organa, oni će biti prvi koji će biti liječeni tim pripravkom. Onda će oni sa Chronovom bolesti biti sljedeći. Vjerujem da će se s primjenom lijeka početi već za godinu dana', kaže prof. Slobodan Vukičević, znanstvenik.

Tada bi trebala biti završena ispitivanja Prohimala za rano otkriveni dijabetes tipa 1. Oboljeli u toj fazi još luče vlastiti inzulin, no aktivan je i proces koji to zaustavlja. Hrvatska već surađuje s tvrtkom koja će Prohimal proizvoditi za Europu. Hrvatski bi pacijenti tako mogli biti među prvima koji će dobiti spasonosni lijek.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju