Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZJZ objavio

Slabiji odaziv građana za cijepljenje protiv gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvih desetak dana od kako je počelo cijepljenje protiv sezonske gripe, zanimanje građana nešto je slabije nego prethodnih godina.

No još ima dovoljno vremena za cijepljenje, koje je posebice važno za starije osobe i kronične bolesnike kod kojih gripa može izazvati komplikacije, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

'Ljudi se cijepe, ali imamo osjećaj da je intenzitet zasad nešto slabiji. Oni koji se odlučuju na cijepljenje imaju puno pitanja jer su zbunjeni onim što pročitaju ili čuju u medijima', izjavila je voditeljica Službe za epidemiologijju nekroničnih zaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan. Odnosi se to na sastav cjepiva u kojemu je i soj virusa A H1N1, koji je lani izazvao pandemiju, a sastavni je dio ovogodišnjeg sezonskog cjepiva.

>> Počelo cjepljenje protiv sezonske gripe

Prof. Margan ističe kako se to cjepivo ni po čemu ne razlikuje od onih koja su godinama u uporabi, a sadrži sojeve virusa gripe za koje se predviđa da će cirkulirati ove godine. Ponavlja kako nije riječ ni o kakvom miješanju cjepiva protiv pandemijske i sezonske gripe, o čemu se pisalo u medijima, te poziva sve koji to žele da se bez straha cijepe.

Inače, virus H1N1 bio je dominantan u upravo završenoj sezoni gripe u Australiji, odnosno na Južnoj zemljinoj polutki. Ovogodišnje cjepivo, sadrži i antigene virusa A H3N2 i B virusa, a za ovu sezonu osigurano je 650 tisuća doza cjepiva. Svi zainteresirani mogu se cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene