Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski tjedan leukemije i limfoma u Hrvatskoj je obilježila zaklada Ana Rukavina. Upravo ta zaklada već gotovo pet godina marljivo prikuplja krv i proširuje registar darivatelja matičnih stanica i koštane srži.


Dobrovoljnih davatelja u Hrvatskoj ne nedostaje,a procedura im je jako dobro poznata. Nakon ispunjavanja formulara slijedi vađenje krvi koja ide na tipiziranje, a nakon toga ih se zove kad će nekome trebati pomoć. 'U slučaju danas sutra ako ste u svjetskom registru, ako ste kompatibilni, onda se vas kontaktira i pita da li još uvijek pristajete biti donor koštane srži. I onda ulazite u proceduru, objasnila nam je medicinska sestra Dijana Šantalab.

Zakladi je potreban novac za tipiziranje krvi. Donacijom je pomogao i britanski umjetnički par Gilbert i George. 'Igrom slučaja svoju seriju fundamentalnih slika, u kojima smo koristili vlastitu krv, izlagali smo u centru čiji je voditelj imao sestru koja je oboljela od leukemije. Nažalost, ona je umrla, ispričao je bračni par. Pridružili su se i hrvatski političari koji za sada nisu u registru.

'Ali nema razloga da ne budem, ali vjerujem da je moj sin koji je liječnik,' rekao nam je ministar Radovan Fuchs. 'Što god mogu, trenutno mogu samo financijski pomoći,' rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Iz hrvatskog registra do sada su realizirane četiri donacije, tri u Europi, a jedna transplantacija koštane srži napravljena je u Hrvatskoj.

'Svatko od nas na svijetu ima nekoga sebi podudarnog, samo da li se taj javio negdje u registar i da li je tipiziran.dakle to je bit, što je teško shvatit da imaš rođenu sestru ili brata i on ti ne može dati a netko u americi ti može dati,' rekla je Marija Rukavina, upraviteljica zaklade Ana Rukavina. Za početak treba smoći hrabrosti i izvaditi krv.

Vezani članci Humanitarni koncert za zakladu Ana Rukavina - 3 Krug dobrote: Zaklada Ana Rukavina cijeli prosinac sakupljala pomoć, a sad oni pomažu pogođenima potresom Slika nije dostupna Osniva se humanitarna zaklada Ana Rukavina