Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna daljnja istraživanja

Skeneri na aerodromima štetniji nego se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenik, doktor David Brenner, koji se nalazi na čelu Centa za radiologijska istraživanja Sveučilišta Columbia u New Yorku, upozorio je na štetno djelovanje skenera u zračnim lukama.

Doktor Brenner tvrdi kako skeneri emitiraju radijaciju i 20 puta jaču nego se ranije mislilo. Procjenjuje da čak jedan od 20 putnika, osobito djeca i putnici s genetskim mutacijama, pod visokim rizikom oboljenja, jer oni imaju manje mogućnosti za oporavak oštećenih stanica zbog rendgenskih zraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roditelji se naljutili Michelangelov David proglašen pornografijom: Prikazan na nastavi pa uslijedio kaos Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u Hrvatsku obaviješten konzulat Hrvatima s radioaktivnim gromobranom određen pritvor u Srbiji: Prijeti im pet godina zatvora

Iako Brenner priznaje da je opasnost za prosječnog putnika jako mala, tvrdi kako su potrebna daljnja istraživanja za determiniranje točnih rizika. Prema propisima američkog Civilnog zrakoplovstva, godišnje je dozvoljeno 5 tisuća skeniranja po osobi. Skeneri se prvo testiraju, a nakon toga se tek ugrađuju na terminale, piše All Headline News. Skeneri olakšavaju potragu za oružjem ili drugim skrivenim stvarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene