Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tridesetak minuta svakodnevne meditacije pridonijet će ublažavanju simptoma tjeskobe i depresije, pokazala je analiza rezultata gotovo 50 kliničkih ispitivanja.


"Mnogi ljudi prakticiraju meditaciju, no ona se ne smatra medicinskom terapijom", kaže dr. Madhav Goyal, profesor interne medicine na Sveučilištu Johns Hopkins i glavni autor istraživanja objavljenog u stručnome časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA). "Naša komparativna istraživanja pokazala su da se meditacijom uspijevaju ublažiti simptomi tjeskobe i depresije na sličan način na koji to uspijeva uz pomoć antidepresiva", rekao je dr. Goyal, istaknuvši kako je riječ o pacijentima koji ne pate od teških oblika depresije ili tjeskobe.

Vezani članci Peking Vlasti pokušavaju zaustaviti novi rast epidemije: Građani strahuju od potpunog lockdowna Red za brzo testiranje na koronavirus - 3 Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Danas je Blue Monday! Znate li što je to?

Znanstvenici su proučavali promjene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema, poput primjerice nesanice ili fibromijalgije - kroničnog oboljenja koje karakterizira bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima te umor i bol na različitim točkama u tijelu. Samo je mali broj pacijenata obuhvaćenih istraživanjem patio od neke mentalne bolesti.

Dr. Goyal i suradnici ustanovili su da je meditacija kao relaksacijska tehnika rada s umom ili oblik budističke tehnike koji se sastoji u usredotočenosti pozornosti na sadašnji trenutak, pokazala obećavajuće rezultate u radu s pacijentima koji pate od blažeg oblika depresije ili tjeskobe. Tijekom osmotjednog ciklusa meditacije - po tridesetak minuta dnevno, općenito je uočeno poboljšanje simptoma boli, tjeskobe i depresije. Znanstvenici su otkrili malo dokaza o općenitom poboljšanju razine stresa i kvalitete života, no analiza kliničkih istraživanja i tijekom idućih šest mjeseci pokazala je da je korist od meditacije neupitna.

Analize su provedene u 47 kliničkih istraživanja i na ukupno 3.515 sudionika koji su prakticirali različite tehnike meditacije i patili od depresije, tjeskobe, nesanice, ali i dijabetesa, srčanih bolesti, raka, kroničnih bolesti te ovisnosti o lijekovima i drogama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju