Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tridesetak minuta svakodnevne meditacije pridonijet će ublažavanju simptoma tjeskobe i depresije, pokazala je analiza rezultata gotovo 50 kliničkih ispitivanja.


"Mnogi ljudi prakticiraju meditaciju, no ona se ne smatra medicinskom terapijom", kaže dr. Madhav Goyal, profesor interne medicine na Sveučilištu Johns Hopkins i glavni autor istraživanja objavljenog u stručnome časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA). "Naša komparativna istraživanja pokazala su da se meditacijom uspijevaju ublažiti simptomi tjeskobe i depresije na sličan način na koji to uspijeva uz pomoć antidepresiva", rekao je dr. Goyal, istaknuvši kako je riječ o pacijentima koji ne pate od teških oblika depresije ili tjeskobe.

Danas je Blue Monday! Znate li što je to?

Vezani članci Gail Porter Od zvijezde do beskućnice: Imala je sve, bila je predivna, a onda je zbog razvoda i bolesti dotakla samo dno Slika nije dostupna Vegetarijanci dvostruko skloniji depresiji od mesojeda, istraživanje otkrilo i zašto

Znanstvenici su proučavali promjene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema, poput primjerice nesanice ili fibromijalgije - kroničnog oboljenja koje karakterizira bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima te umor i bol na različitim točkama u tijelu. Samo je mali broj pacijenata obuhvaćenih istraživanjem patio od neke mentalne bolesti.

Dr. Goyal i suradnici ustanovili su da je meditacija kao relaksacijska tehnika rada s umom ili oblik budističke tehnike koji se sastoji u usredotočenosti pozornosti na sadašnji trenutak, pokazala obećavajuće rezultate u radu s pacijentima koji pate od blažeg oblika depresije ili tjeskobe. Tijekom osmotjednog ciklusa meditacije - po tridesetak minuta dnevno, općenito je uočeno poboljšanje simptoma boli, tjeskobe i depresije. Znanstvenici su otkrili malo dokaza o općenitom poboljšanju razine stresa i kvalitete života, no analiza kliničkih istraživanja i tijekom idućih šest mjeseci pokazala je da je korist od meditacije neupitna.

Analize su provedene u 47 kliničkih istraživanja i na ukupno 3.515 sudionika koji su prakticirali različite tehnike meditacije i patili od depresije, tjeskobe, nesanice, ali i dijabetesa, srčanih bolesti, raka, kroničnih bolesti te ovisnosti o lijekovima i drogama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook